تحکیم خانواده از نگاه قرآن 7
آرامش روانى قرآن
« و از نشانه هاى او این است که از جنس خودتان همسرانى براى شما آفرید تا بدانها آرام گیرید ، و میانتان دوستى و مِهر نهاد . آرى . در این ، براى مردمى که مى اندیشند ، قطعا نشانه هایى [ از قدرت و رحمت خدا ] است » .
« اوست آن کس که شما را از نفْسِ واحدى آفرید ، و جفت وى را از آن ، پدید آورد تا بدان آرام گیرد » .
حدیث
تفسیر الثعلبىـ به نقل از مَشیخه ـ: مردى خدمت پیامبر صلى الله علیه و آله آمد و گفت : اى پیامبر خدا ! از کارى در شگفتم و به راستى هم که شگفت آور است! مردى با زنى ازدواج مى کند که هرگز ، نه او آن زن را دیده و نه آن زن ، او را ؛ امّا همین که ازدواج صورت مى گیرد و مرد ، وارد بر زن مى شود، با یکدیگر [دوست و ]همدم مى شوند و هیچ چیز براى آن دو، دوست داشتنى تر از دیگرى نیست. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله فرمود: «و خداوند ، میان شما مهر و دوستى قرار داد» .
الکافىـ به نقل از محمّد بن یحیى ، از احمد بن محمّد ، از على بن حَکَم، از معاویه بن وَهْب ـ: از امام صادق علیه السلام شنیدم که مى فرمود : پیامبر خدا صلى الله علیه و آله از سَریّه اى باز مى گشت که در آن ، تعدادى از مسلمانان کشته شده بودند . زنان، پیش آمدند و از کشته هایشان پرسیدند . زنى نزدیک شد و گفت: اى پیامبر خدا! فلانى چه شد؟ پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود : «او با تو چه نسبتى داشت؟» . گفت: پدرم بود. فرمود: «خدا را سپاس بگزار و استرجاع کن (إنّا لِلّه بگو) که او به شهادت رسید». آن زن هم چنین کرد. آن گاه گفت: اى رسول خدا! فلانى چه شد؟ فرمود: «او با تو چه نسبتى داشت؟». گفت: برادرم بود. فرمود: «خدا را ستایش کن و استرجاع نما که او هم به شهادت رسید». آن زن ، باز هم حمد کرد و استرجاع گفت. سپس گفت: اى رسول خدا! فلانى چه شد؟ فرمود: «او چه نسبتى با تو داشت؟» . گفت: همسرم بود. فرمود: «حمد خدا را به جاى آور و استرجاع کن که او نیز شهید شد». زن فریاد واویلا سر داد. پیامبر خدا فرمود: «گمان نمى بردم که زن، شوهرش را تا این اندازه دوست داشته باشد، تا این که این زن را دیدم».
الکافىـ به نقل از احمد ، از محمّد ، از مُعمّر بن خلّاد ـ: از امام کاظم علیه السلام شنیدم که فرمود: «پیامبر خدا صلى الله علیه و آله به دختر جَحْش فرمود: «دایى ات حمزه کشته شد». دختر جحش ، استرجاع (إنّا لِلّه) گفت و گفت: این را در پیشگاه خداوند، پاداش به شمار مى آورم.
آن گاه ، پیامبر صلى الله علیه و آله به وى فرمود: «برادرت نیز کشته شد». او استرجاع گفت و گفت: این را نیز در پیشگاه خدا ، پاداش به شمار مى آورم.
و بعد ، پیامبر صلى الله علیه و آله به او فرمود: «همسرت هم کشته شد». او دستش را بر سرش گذاشت و شیون سر داد . پیامبر خدا صلى الله علیه و آله فرمود: «براى زن، هیچ چیزى با شوهر، برابرى نمى کند» .
امام صادق علیه السلامـ در بیان آفرینش آدم و حوّا ـ: خداوند ـ تبارک و تعالى ـ ، آن گاه که آدم علیه السلام را از گِل آفرید و به فرشتگان فرمود که برایش به سجده افتادند ، او را در خواب ، فرو بُرد . سپس حوّا را برایش آفرید... چشم آدم که به او افتاد ، آفریده اى زیبا دید که به شکل و شمایل خودِ اوست ؛ امّا ماده بود . با او سخن گفت و حوّا هم با زبان خودِ او ، به وى پاسخ داد . آدم پرسید : «تو کیستى ؟» . گفت : «چنان که مى بینى ، مخلوقى هستم که خدایم آفریده است» .
در این هنگام ، آدم گفت : «خداوندا ! این مخلوق زیبایى که در کنار او بودن و نگریستن به او ، موجب اُنس من است ، چیست ؟» .
خداوند ـ تبارک و تعالى ـ فرمود : «اى آدم ! این کنیزم حوّاست . دوست دارى که همدم و هم سخن تو باشد و از دستورهاى تو پیروى کند ؟» .
آدم علیه السلام گفت : «آرى ـ اى پروردگار من! ـ و تا زنده ام ، براى این کار ، تو را سپاس خواهم گفت» .
امام على علیه السلام :سه چیز ، مایه اُنس است: زن سازگار ، فرزند شایسته ، و دوست همراه .
امام زین العابدین علیه السلام :حقّ همسر ، این است که بدانى خداى عز و جل ، او را مایه آرامش و اُنس تو قرار داده و بدانى که این ، خود ، نعمتى است از جانب خداوند عز و جل به تو . پس ، او را گرامى بدارى و با او مهربان باشى .
الخصالـ به نقل از ابو خالد سِجِستانى ـ: امام صادق علیه السلام فرمود : «پنج چیز است که هر کس یکى از آنها را نداشته باشد ، پیوسته ، زندگى اش تلخ ، فکرش پریشان ، و دلش مشغول است : اوّل ، تن درستى ؛ دوم ، امنیت ؛ سوم ، گشایش در روزى ؛ چهارم ، همدم سازگار» .
من گفتم : همدم سازگار چیست؟
فرمود: «زن خوب ، فرزند خوب ، و همنشین خوب[» . سپس ادامه داد : « ]و پنجمین آنها ـ که جامع این چهارتاست ـ ، آسایش است» .