جوانان غیور از چه کسانی سؤال می کنند؟؟؟؟
سوال: چه سخنی غیبت است؟ آیا هرحرفی که در نبود دیگری زده شود، غیبت است؟ اگراز بدیهای فردی یا قومی ستمکار سخن بگوییم، غیبت است؟ شرایط حلالیتگرفتن دربارۀ غیبت، چیست؟
پاسخ معظمله:
اگر عیب فرد یا افرادی در غیاب آنها به دیگران منتقل شود، غیبت است و گناه آن بسیار بزرگ میباشد؛ امّا برای توبه از غیبت، حلالیّت طلبیدن از آن افراد لازم نیست؛ بلکه در برخی موارد منجر به مفسدۀ دیگری میشود و جایز نیست.
بنابراین توبۀ غیبتکننده، پشیمانی قلبی نسبت به گناه و عذرخواهی از خداوند متعال است و چنانچه با غیبت خود، آبروی دیگران را برده است، اگر میتواند باید با تعریف و ذکر فضائل آنها، ضربهای را که به شخصیّت آنان وارد کرده است، جبران نماید.
* نحوه درک قلبی رضایت خداوند
سوال: چگونه انسان میتواند قلباً درک کند، کاری را که دارد انجام میدهد، خیر است و رضای خدا در آن است؟
پاسخ معظمله:
انسان باید وظیفۀ خود را به درستی تشخیص داده و آن وظیفه را به خوبی انجام دهد و پس از آن لازم نیست اینگونه فکرها را بکند؛ بلکه چون منجر به وسوسۀ فکری میشود، جایز نیست.
* رهایی از پوچی و تنهایی در زندگی
سوال: تازه، وارد نوزدهسالگی شدهام. در حالی که ابتدای جوانیام و باید با شور و نشاط باشم، امّا بیحال، سرشکسته، ناامید و خلاصه پوچ. رشتۀ تحصیلیام مهندسی است و علاقۀ زیادی به فلسفه و کلام دارم. دوست دارم قرآن بخوانم؛ ولی نمیخوانم. در خانواده کسی را ندارم که با او درد دل کنم. در انزوای مطلق قرار گرفتهام و همیشه افکار پوچی در ذهنم میپرورانم. دوست خوبی ندارم. به من نگویید برو دوست خوب پیدا کن که نیست و اگر دوستی هست، در رفتار خود، خشک یا بیبندوبار است. تنهای تنها هستم. روزهایم همه تکراری شده و ارادهام کاملاً سرکوب شده است. لطفا راهنماییم کنید.
پاسخ معظمله:
اوّلاً: توصیه میشود در هر رشتهای که مشغول هستید، تحصیل کنید تا موفق شوید؛ امّا مهمتر آن است که خوب درس بخوانید و از وقت خود بهخوبی استفاده کنید.
ثانیاً: شما با خدا رفاقت کنید و بدانید که اگر یک قدم به سوی او بردارید، او صد قدم به سوی شما خواهد آمد. رفاقت با خداوند هم، با ارتباط با او، انجام واجبات و مستحبات و با اجتناب از گناه حاصل میشود.
اگر چنین کنید، نماز شما و عبادت شما به مکالمه و معاشقه با خداوند بدل میشود و خواهید دید که خداوند متعال بهترین دوست شما است.
ثالثاً: شما باید در اجتماع باشید و با مردم زندگی کنید و از حالت انزوا که نتیجهای جز افسردگی و خمودگی ندارد، دوری کنید.
رابعاً: بدانید وسوسۀ فکری دارید و خطرناک است و باید با بیتفاوتی نسبت به افکار خود و جدّیگرفتن رشتهای که مشغول آن هستید و ارتباط جدّی با خداوند متعال، به واسطۀ ترک معصیت، خود را شفا بدهید.
* راه پرهیز از دیدن تصاویر مستهجن
سوال: دانشآموز دبیرستانی هستم و همیشه سعی میکنم خودم را به خدا نزدیکتر کنم. وقتی شرایط معنویام خوب میشود، نمیدانم شیطان از کجا میآید و مرا وسوسه میکند و باعث افزایش شهوتم میشود و مجبور به دیدن فیلم و عکسهای مبتذل در اینترنت میشوم. هرچهقدر از راههایی که برای مقابله با شیطان وجود دارد، از قبیل ذکرها و دعاها استفاده میکنم؛ ولی پاسخگو نیست و مثل اینکه شیطان زمام را از من گرفته است و مرتکب گناه میشوم. از این شرایط خیلی ناراحت هستم. چگونه این موجود لعین را از خود دور کنم؟
پاسخ معظمله:
فرزند عزیزم، از دغدغۀ شما برای اجتناب از گناه، تشکر میکنم و امیدوارم همین دغدغه و همین مراقبت شما، موجب موفقیّت و عاقبت به خیری شما شود. شما برای رهایی از وسوسۀ شیطان، قبل از هرچیز باید زمینۀ گناه را برای خود از بین ببرید و خود را در معرض فریب و وسوسۀ شیطان قرار ندهید؛ مثلاً در وقت غیرضروری از رایانه و اینترنت استفاده نکنید و استفادۀ شما در کنار اعضای خانواده باشد.
همچنین همیشه و بهخصوص در مواقع فریب شیطان، به یاد آورید که خداوند متعال شما را میبیند و ناظر اعمال شما است، پیامبراکرم«صلیاللهعلیهآلهوسلّم»و اهل بیت«سلاماللهعلیهم» بر اعمال شما نظارت دارند، ملائکه رفتار شما را میبینند و ثبت میکنند و در قیامت علیه شما شهادت میدهند. با این فکر و با این تلقین، دست از گناه بکشید و با دست کشیدن و خودداری از گناه، خداوند متعال و اهلبیت«سلاماللهعلیهم» را خوشحال کنید. از نماز اوّل وقت و از مداومت بر ذکر یونسیه: «لا إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنتُ مِنَ الظَّالِمِین» و از توسّل به اهلبیت«سلاماللهعلیهم» کمک بگیرید و از خداوند متعال بخواهید دست شما را بگیرد و به شما کمک کند و شما را در حفظ خود قرار دهد.
من هم به شما دعا میکنم.امّا بهطور کلّی توجّه داشته باشید، هیچگاه نباید از رحمت خداوند ناامید شوید و اگر خدای ناکرده از دست شما دررفت و شیطان شما را فریب داد، فوراً توبه کنید و به سوی خدا برگردید و با امید به رحمت او، با او رابطۀ عاطفی برقرار کنید تا گناه شما جبران شود.