عشق بین زن و شوهر نسبت به هم از منظر اسلام چیست؟
عشق همسران
پرسش: عشق بین زن و شوهر نسبت به هم از منظر اسلام چیست؟
پاسخ: برای بررسی عشق بین همسران باید به این دقت داشته باشیم که اسلام محدود به آیات و روایات نیست هر چند که کلام وحی تقدس زیادی دارد. یافته های علمی و عقلی معتبر و مطابق با آیات و روایات نیز بخشی از اسلام است. عشق به معنای علاقه شدید قلبی ، وقتی بهنجار است که براساس شناخت و همتایی و اخلاق باشد و هر کدام طرف مقابل را زیر فشار کنترل خودشان قرار ندهند، شیفته سجایای صورتی و سیرتی همدیگر شوند. بنابراین اگر فردی با یک بار دیدن دیگری دلش هری بریزد و بگوید از بین 7-8 میلیارد انسان روی زمین ایشان همان گمشده من است و بدون تحقیق و بررسی و گفتگو بخواهد حتما باید با این ازداج کند و به دیگری اصرار کند که حتما باید قبول کنی و توجهی به میل قلبی طرف مقابل نداشته باشد، کارش مورد تأیید عقل، دین و علم نیست. بذر عشق براساس «تحقیق، شناخت و کشف همتایی و تناسب ها» در مزرعه قلب و ذهن کاشته می شود. «جاذبه های بین فردی» مانند زیبایی، زیبانگری (جهان بینی زیبای فرد مقابل)، زیباگویی، زیبا اندیشی، مجاورت، تشابه در سجایای اخلاقی و ظاهری، مکمل بودن در شدت و عمق عشق مؤثر است.
فلاسفه می گویند سنخیت و همتایی علت انضمام و پیوند است. زن و شوهر در متن زندگی از نظر روحی و اخلاقی به هم نزدیک تر می شوند و خود را با هم وفق و سازش می دهند. همدیگر را کامل می کنند و به خاطر همدیگر گذشت می کنند و در سختی و شادی هم شریک غم و شادی هم هستند ایشان عشق شان ریشه بیشتری می دواند. بنابراین عشق با شناخت و سازش و تکمیل همدیگر عمیق تر می شود. بنابراین از نظر هیجانی ممکن است شروع زندگی عشق شدید باشد، ولی مسلما عشق زن و شوهری که بر اساس همتایی همدیگر را گزینش کرده اند عمیق تر و با دوام تر است چرا که مانند درختی خواهند شد که با داشتن ریشه های عمیق در برابر بادها و ناملایمتی ها و باران کم مقاوم تر خواهند شد. تأکید اسلام بر ازدواج با هم کفو، معیار «اصلی» قرار دادن دینداری و اخلاق، توجه به اذن پدر، تأکید بر رضایت قلبی دختر برای ازدواج و مجبور نکردن دیگری، اصرار بر تفکر و مشورت، گذشت، همیاری و...سهم زیادی در ایجاد عشق بین زن و شوهر می شود. برخی دنبال مهره مار و زبان بند و...می گردند تا قلب همسر را تسخیر کنند در حالی که خداوند فرموده اگر شما [به من قرآن، پیامبر و معاد و فرشتگان و قیامت] ایمان داشته باشید و عمل نیک (مانند خوش خلقی، سازگاری و مدارا، ابراز و اعلام عشق به همسر، آراستگی برای همسر، گذشت، صبر و...) انجام دهید خودم مهرتان را در قلب دیگران می اندازم؛إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا (1) نیز فرموده اگر شما بدی را با خوبی جواب دهید دشمن شما را دوست صمیمی تان می کنم؛ وَلا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَلا السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ(2)
و پیامبر اکرم(ص) فرمودند: قَوْلُ الرَّجُلِ لِلْمَرْأَةِ «إنّی اُحِبُّکِ» لا یَذْهَبُ مِنْ قَلْبِها اَبَداً؛(3)این گفته مرد به همسرش که «من تو را دوست دارم» هیچگاه از قلب زن بیرون نمى رود.
تذکر: رعایت نکردن اخلاق در خانواده، زمستان سردی و خشکی سوزان عاطفی را به همراه دارد و رعایت اخلاق، مقدم بر قانون و حقوق است. اخلاق بهار عشق و مهرورزی و شادمانی را با خود می آورد و ضامن اجرایی حقوق و قوانین متقابل همسران است. برای مطالعه بیشتر به کتب اخلاق در خانواده رجوع کنید
اخلاق در خانواده
1. درس هایی از امام: اخلاق در خانواده، پدیدآورنده؛ رسول سعادتمند (تهیه و تنظیم)، ناشر؛تسنیم.
2. بهشت اخلاق: بررسی 175 واژه اخلاقی،پدیدآورنده؛مهدی نیلی پور، ،ناشر؛مرغ سلیمان.
3. خانواده مهدوی،پدیدآورنده؛مهدی نیلی پور، ،ناشر؛مرغ سلیمان.
4. اخلاق در خانواده،( نامه های شما و پاسخ استاد) ، سیدعلی اکبر حسینی، گروه چاپ و نشر قدسیان.
5. خانواده پویا 1- 6(پرسش و پاسخ)، پدیدآورنده؛معاونت تربیتی وفرهنگی موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی (تدوین)، ناشر؛ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
6. اقتصاد خانواده اخلاق معیشتی در قرآن و سنت ، پدیدآورنده؛ سید محمد شفیعی مازندرانی، ناشر؛ مسجد مقدس جمکران.
7. چشم و هم چشمی در خانواده، ناشر؛موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
8. آئین همسرداری، یا، اخلاق خانواده، پدیدآورنده؛ابراهیم امینی، ناشر؛اسلامی، اندیشه اسلامی.
9. معاشرت،پدیدآورنده؛حسین انصاریان، ناشر؛دار العرفان
10. اخلاق معاشرت،پدیدآورنده؛جواد محدثی،ناشر؛بوستان کتاب قم.
پی نوشت :
1.مریم/ 96
2.فصلت/34
3.وسائل الشیعه، ج14، ص10.
منبع: انجمن گفتگوی دینی، بخش مشاوره، کارشناس: حامی