مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت خادم الرضا ( علیه السّلام )کوثر

مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت
بایگانی

آیت‌الله عبدالله جوادی آملی با اشاره به روایتی از آن امام بزرگوار اظهار داشت: وجود مبارک امام جواد در بیان نورانی دارند که (مَن اَصغی اِلی ناطِقٍ فَقَد عَبَدَهُ فَاِن کانَ النّاطِقُ عَنِ اللّهِ فَقَد عَبَدَاللّهَ وَ اِن کانَ النّاطِقُ یَنطِقُ عَن لِسانِ اِبلیسَ فَقَد عَبَدَ ابلیس)؛ یعنی هر فرد یا ملتی که گوش به حرف کسی می‌دهد و حرف کسی را می‌پذیرد، وی را عبادت می‌کند. اگر آن گوینده سخن دینی گفت، این فرد یا جامعه خدا را عبادت کرده است و اگر سخن شیطان را گفته است، این فرد یا جامعه شیطان را عبادت کرده است.

وی گوش دادن هر صدایی و پذیرفتن آن صدا را نوعی عبادت دانست و تاکید کرد: طبق بیان نورانی امام جواد علیه السلام، الان صداهای گوناگونی به وسیله رسانه‌های اینترنتی و ماهواره‌ای به گوش جوانان ما می‌رسد و این مهم‌ترین آسیبی است که به نسل جوان ما می‌رساند.

استاد برجسته حوزه با ابراز تاسف از عدم توجه کافی به فرهنگ مطالعه اظهار داشت: متاسفانه فرهنگ عمومی جامعه ایران فرهنگ کتاب نیست، یعنی مردم اهل مطالعه و دقت و پژوهش نیستند و گروه اندکی اهل مطالعه و تحقیق هستند.

این مرجع تقلید تصریح کرد: انسان باید یا مکتب ببیند یا محضر، یعنی یا باید از راه گوش مطالب مفید را بشنود و یا از راه چشم ببینند، یا کتاب مطالعه کند تا چیزی نصیبش شود و یا از محضر عالمان دینی و محافل مذهبی و هیئت‌های مذهبی استفاده کند، اما بسیاری از جوانان ما اهل مطالعه و محضر نیستند.

آیت‌الله جوادی آملی در عین حال تاکید کرد: بسیاری از افراد هستند که درس نخوانده‌اند ولی محضر علما را درک کرده‌اند و از منش و روش آنها چیزهایی یاد گرفته‌اند.

وی ناامیدی را امری ناپسند دانست و گفت: همگان باید تلاش و کوشش کنیم تا از طریق راه حل‌های مختلف، جوانان را از آفت‌ها و آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی نجات دهیم.
استاد حوزه علمیه قم افزود: غریزه‌های سرکشی که جوانان را به گناه وا می‌دارد از امور حسی است، اما بحث‌هایی که احیانا برای اصلاح آنها ارائه می‌شود مفهوم ذهنی است و مفاهیم ذهنی قدرت لازم برای اثرگذاری در برابر کشش‌های حسی را ندارند.

استاد برجسته حوزه تصریح کرد: دشمن برای از بین بردن اعتقادات جوانان از راه حس وارد می‌شود و ما اگر بخواهیم از راه مفهوم ذهنی، جوانان را بیمه کنیم امری دشوار است، اما سختی این کارها نباید ما را وادار کند که ناامید شویم، برای اینکه هم امر به معروف و نهی از منکر واجب است و هم تعلیم و تبلیغ و پژوهش. اگر هر دوی این کار (تعلیم و تبلیغ) واجب شد معلوم می‌شود که اثر می‌کند و اگر بر روی انسان و جامعه اثر نمی‌کردند، واجب نمی‌شدند.

آیت‌الله جوادی آملی در ادامه فرمایشات خود به روایت دیگری از وجود مبارک امام نهم (ع) در مورد اینکه اطمینان به لطف خدا بهای هر کالای گران و نردبان هر مقام بلند است، اشاره کرد و گفت: اگر کسی خواست تجارت کند و کالای گرانبهایی بخرد، بهای او اطمینان به قدرت مطلق خداست و امام جواد (ع) فرمودند که وثوق به لطف خدا بهای تهیه کردن هر کالای گران است.

وی اطمینان به لطف الهی را نردبان ترقی انسان‌ها دانست و تاکید کرد: اگر کسی خواست ارتقا یابد به نردبان نیاز دارد و وثوق به لطف الهی نردبان هر مقام برتر و بالاتر است.

وی اظهار داشت: داشتن یک جامعه آرمانی، متدین و متمدن کالای گرانی است که بهای سنگینی می‌خواهد و مقام والایی است که برای رسیدن به آن نردبان مستحکم لازم است و هر دوی آنها با اطمینان به لطف خدا حاصل می‌شود، بنابراین ما باید با این اطمینان کارها را شروع کنیم و به مقصد برسیم.

این مرجع تقلید خطاب به دست‌اندرکاران همایش بررسی نقش پیشگیری از وقوع جرم با استفاده از فرهنگ دینی تاکید کرد: وقتی شما می‌خواهید کار مسجد و حسینیه را انجام دهید، این کار ممکن است ولی بازه مخاطبان خاصی دارد. اگر مخاطبان شما کسانی باشند که سن آنها از 40 سال بیشتر است، این فعالیت‌ها برای آنها کارآمد است، اما معمولا مستمعان مسجد کسانی هستند که سن آنها از 40 سال بیشتر است.

وی ادامه داد: اگر می‌خواهید در حد مسجد و حسینیه برای جوانان کاری انجام دهید، توفیقتان کم خواهد بود، برای اینکه جوانان مشکل محسوس دارند و شما می‌خواهید یک حرف محکوم ذهنی را تحویل آنها دهید. این مطالب متعلق به کسی است که دوران سختی را گذرانده باشد.

آیت‌الله جوادی آملی در بخش دیگری از فرمایشات خود، شناسایی راه‌های ابتذال و انحراف جوانان را مهم دانست و تاکید کرد: یکی از راه‌های موفقیت نیروی انتظامی این است که در هنگام بازجویی از مجرمان، راه‌های به دام افتادن جوانان را از راه روانکاوی و روانشناسی شناسایی و معالجه کند.
وی افزود: اگر به این فکر هستید که یک همایشی داشته باشید و سخنرانی کنید، این کار برای مسجدی‌ها و مخاطبانی که سن آنها از 40 سال به بالاست مناسب است، ولی چون سن جوانان کم است و از طریق ماهواره‌ها آلوده شده‌اند، شما باید کاری کنید که در حد ماهواره و اینترنت اثر کند.

استاد برجسته حوزه با اشاره به زمینه‌های ارتکاب گناه تصریح کرد: کسی که جوان و بیکار باشد و وسیله گناه هم داشته باشد، بسیاری از فسادها از این سه عامل برمی‌خیزد.

وی ادامه داد: بسیاری از جوانان چون نه مکتب دیده‌اند و نه محضر؛ اگر واقعا کار باشد و اینها سرگرم کار باشند بخشی از فساد کم می‌شود.

آیت‌الله جوادی آملی با بیان اینکه بیکاری است که احیانا این فساد را دامن می‌زند، خاطرنشان کرد: بخشی دیگر از این عوامل مربوط به طهارت روحانیون که در خط مقدم مسئله امر به معروف و نهی از منکر و تبلیغات دینی هستند و شما که جزو کارگزاران هستید است. اگر از ما طهارت و قداست ببینند، جامعه اصلاح می‌شود و اگر خدای ناکرده دیدند که ما به بیراهه رفتیم و یا راه کسی را بستیم، کنترل کردن اینها سخت است اینها که مکتب و محضر ندیده‌اند، بلکه عمل می‌بینند.

وی با اشاره به مطلوب بودن وضعیت جامعه در اوایل انقلاب اسلامی، اظهار داشت: در اوایل انقلاب اسلامی، جوانان امام و همراهان ایشان را دیدند و وضعیت جامعه آن زمان بسیار شایسته بود، یعنی جوانان کمتر گناه می‌کردند، چون دیدند که جامعه، جامعه قداست داشته و فضا، فضای عطرآگین است.

این مرجع تقلید تاکید کرد: اگر ما بتوانیم خودمان را اصلاح کنیم و مشکلی نداشته باشیم، این مسئله سهم تعیین کننده‌ای در اصلاح جوانان دارد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۵/۱۲
khademoreza kusar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی