مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت خادم الرضا ( علیه السّلام )کوثر

مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت
بایگانی

مردم ایران نمی‌دانند چه می‌خورند/ محصولات تراریخته باعث ایجاد سرطانهای سینه، کبد، کلیه، ناباروری و سقط جنین
«پرستو چمن رخ»از اساتید رشته میکروبیولوژی است که دوره های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری خود را در رشته میکروبیولوژی در کشورمان طی کرده و سه سال مسئولیت آزمایشگاه بیوتکنولوژی، صنایع غذایی و دارویی دانشکده فنی دانشگاه تهران و پس از آن مسئول علمی آزمایشگاههای مرکز علوم زیستی دانشگاه تهران را بر عهده داشته است همچنین مدیریت علمی یک موسسه تحقیقاتی ژنتیک نیز در کارنامه کاری وی به چشم می خورد. وی در ادامه موفق به اخذ مدرک فوق دکتری خود از دانشگاه مریلند امریکا شد و تحقیقات خود در زمینه محصولات دستکاری شده ژنتیکی را ادامه داد و سخنرانی های متعددی با این محوریت در برخی دانشگاه های امریکا در منطقه واشنگتن دی سی و لوس آنجلس داشته و در حال حاضر ریاست رادیو اینترنتی کالج پارک امریکا را به عهده دارد و عضو انجمن میکروبیولوژی امریکا و انجمن استادان و پژوهشگران ایرانی دانشگاه UCLA است. در ادامه مشرح گفت وگوی تفصیلی تسنیم با این استاد میکروبیولوژی را می خوانیم:

خانم دکتر چمن رخ! به عنوان سؤال نخست آیا هدف از تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی یا تراریخته، ایجاد محصولاتی بوده که در مقابل آفات، مقاوم هستند؟

ابتدا باید توضیحی درباره تاریخچه تغییر ژنتیک محصولات غذایی داده شود؛ نخستین بار در سال 1919 کارل اسکی در مورد کابردهای بایوتکنولوژی در جهان صحبت کرد، واژه بایوتکنولوژی در کل کاربرد علوم زیستی در تولید محصولات صنعتی با استفاده از ارگانیسمهای زنده است؛ در گذشته از بایوتکنولوژی در تولید لبنیات استفاده می کردیم و بعد فراتر رفته، در زمینه تولید انسولین انسانی و تولید آنتی بیوتیکها و اینترفرون از آن استفاده شد ولی با کشف DNA و DNA نوترکیب، وارد دنیای بایوتکنولوژی پیشرفته و مهندسی ژنتیک شدیم که در آن DNA نوترکیب بین موجودات زنده انتقال پیدا می کند.

از آنجایی که در تمام موجودات زنده ساختار DNA یکسان هستند، در محصولات دست کاری شده ی ژنتیکی محققان صفت مورد نظر از موجود زنده را جدا می کنند و آن را به جاندار دیگر که ممکن است گیاه، حیوان یا باکتری و. .. باشد، انتقال می دهند برای مثال برای مقاوم سازی گوجه فرنگی مقابل سرما، ژن ضد سرما را از یک ماهی مقاوم به سرما، به گوجه فرنگی انتقال می دهند، هدف این کار، ماندگاری بیشتر گوجه فرنگی و مقاوم شدن آن در مقابل سرما است؛ پس می توان گفت یکی از دلایل این کار کمک به جامعه بشری از طریق دیر فاسد شدن منابع غذایی در روی کره زمین بود.

یکی دیگر از این موارد، دستکاری ژنتیکی گیاه ذرت برای حفاظت در برابر کرم برگ ذرت خوار بود، در واقع برای جلوگیری از این آفت، ژن تولیدکننده باکتری باسیلوس تورنجینسیس که توکسین (سم) «بی تی» تولید می کند را وارد این گیاه می کنند، این سم تولید شده در ذرت به این صورت عمل می کند که زمانی که کرم از برگ گیاه ذرت می خورد این ژن در بدن کرم فعال شده در نتیجه پروتئین این سم در بدن کرم فعال و باعث از بین رفتن سلولهای جدار روده کرم و در نتیجه منجر به کشته شدن کرم می شود؛ تمام این کارها با هدف بالا بردن کیفیت محصولات کشاورزی صورت می گیرد اما نمی دانستند مضراتی که این کار بر سلامتی انسان و محیط زیست دارد بسیار بیشتر از منافع آن است.

به نظرم این کار نادانسته و بدون در نظر گرفتن زمان اثرگذاری این محصولات بر سلامت انسان و محیط زیست صورت گرفته است چرا که این محصولات، آثار سوء خودشان را به مرور زمان بر محیط زیست و سلامتی انسان ها نشان می دهد.

سه کمپانی بزرگ تولید کننده این محصولات در جهان مونسانتو، دوپونت و راکفلر هستند؛ کمپانی مونسانتو، علف کش و بذر های مقاوم در مقابل علف کش ها را تولید می کند و یکی از این علف کش های تولید شده توسط این شرکت با نام "گلایفوسیت" با هدف از بین بردن علف های هرز در زمینهای کشاورزی تولید شد که این سم را همراه با بذر مقاوم شده به این نوع سمها، به کشاورزان دادند تا کشاورزان به راحتی به کشت بپردازند اما متاسفانه یکی از تاثیراتی که این سم بر خاک و دیگر جاندران گذاشت برهم خوردن چرخه اکوسیستم بود.

در حالت کلی همه چیز در چرخه اکوسیستم به هم وابسته است و هر عاملی حتی به کوچکی تغییر یک ژن، باعث برهم زدن کل چرخه اکو سیستم می شود؛ ما دو نوع علف کش شامل علف کش ها انتخابی و علف کش های عمومی داریم؛ علف کش های انتخابی در واقع همان ماده های شیمیایی هستند که درجه سمیت آنها برای برخی گیاهان نسبت به برخی دیگر بالاتر است و علف کش های عمومی همانند سم "گلایفوسیت" برای تمام گونه ها سمی هستند و در حقیقت این سم، روی برگ و قسمت های سخت گیاه جذب شده و روی آنزیمهای گیاه اثر می گذارد و در تکمیل اسید آمینه و سایر واکنش های شیمایی داخل گیاه اختلال ایجاد می کند؛ این سم در حال حاضر با نام تجاری "رانداپ" در بازار خرید و فروش می شود و به صورت حل شده در آب برای کنترل علف های هرز در زمین های زراعی و باغات استفاده می شود.

آیا استفاده از بذرهای تراریخته یا تغییر ژنتیکی یافته آنگونه که مدافعان آن ادعا می کنند باعث کاهش میزان استفاده از سموم می شود و آیا استفاده از این بذرها منافعی دارد؟

شرکت های تولید کننده این بذرها ادعا دارند که اینگونه بذرها در مقابل حشرات و آفات مقاوم شده اند اما ضرری که برای محیط زیست و انسان دارند بسیار بیشتر است البته منافعی هم برای اینگونه بذرها گفته می شود که با مرور زمان و استفاده از این بذرها، این منافع از بین می رود برای مثال یکی از خطرات بسیار مهمی که این محصولات دارد این است که گرده های این محصولات آلودگی های ژنتیکی ایجاد می کند و باعث تاثیر سوء بر محصولات ارگانیک می شود همچنین استفاده از این سموم باعث انقراض حشرات مفید، فقر خاک و از بین رفتن مواد آلی خاک شده و مقاومت علفهای هرز به این سموم با گذشت زمان باعث ایجاد علفهای هرز قویتر در زمین های کشاروزی می شوند؛ از دیگر ضرر های این سموم افزایش ضخامت گیاه و افزایش فیبر گیاه است، در نیجه آزمایش خون کسانی که از گیاهان تغییر ژنتیک یافته مصرف کرده اند معلوم شد این سم وارد خون آن ها شده است.

آیا استفاده از سموم ویژه محصولات تراریخته در بلندمدت باعث از بین رفتن آفات می شود؟

خیر؛ مطلبی که «شرکت تست بایوتک» در مورد این سموم منتشر کرد نشان می دهد که اکثر آفات در مقابل این سموم مقاوم شده و باعث به وجود آمدن آفات موذیتر شده است در واقع با این مستندات می شود گفت نه تنها وعده های شرکت های تولیدکننده بذرهای تغییر ژنتیک یافته عملی نشد بلکه با استفاده از محصوات تراریخت، آسیب های بیشتری به محیط زیست وارد شده است.

محصولات تراریخته و سموم مخصوص آنها چه تاثیری بر سلامتی انسان دارند؟

این مواد باعث ایجاد آلرژی، انواع بیماریهای جدید و مشکلات تغذیه ای برای انسان می شود؛ این ژن ها بسیار پیچیده هستند و در حال حاضر دانشمندان با این سؤال روبه رو هستند که آیا قادر به پیش بینی اثرات محصولات تغییر ژنتیکی هستند و دقیقاً همان خصوصیتی که آنها از این محصولات انتظار داشته اند از خود به جای می گذارد یا نه.

چه آزمایشاتی در این خصوص انجام شده است؟

در سال 2013 یک دانشمند به نام «بوهن» و همکارانش مطالعات خودشان را بر روی سه نوع سویا شروع کردند؛ این سه نوع سویا شامل گونه های ارگانیک، پرورش یافته با سموم شیمیایی و سویا های دستکاری ژنتیکی شده بودند؛ این تحقیقات و مطالعات نشان داد که سویاهای دستکاری ژنتیک شده فاقد گلوکز، فوکتوز و قندهای خوب موجود در سویای ارگانیک هستند و در عوض فیبر بیشتری در آن ها موجود است که باعث ضخامت بیشتر گیاه شدههمچنین سم بیشتری را به خود جذب می کنند و گلایفوسیت بیشتری در آن وجود دارد که متاسفانه باعث ایجاد انواع بیماریها و سرطانها در انسان می شود.

آیا تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی با اصلاح ژنتیک تفاوت دارد؟

اگر کسی مدعی این بوده که هدفش اصلاح ژنتیک و کمک به جامعه بشری است، وقتی متوجه تعارض کار خود با هدف اولیه شد باید کار خود را اصلاح کند اما متاسفانه با اینکه آسیب های جدی توسط این مواد بر سلامتی انسان وارد می شود، شرکت های تولیدکننده محصولات تراریخته به خاطر منافعشان همچنان به تولید این محصولات ادامه می دهند.

اختلاف نظرهای زیادی در مورد GMO وجود دارد برای مثال یک اختلاف نظر در مورد ایمنی است و اثری که این محصولات بر روی محیط زیست و سلامتی مردم دارد؛ دومین اختلاف نظر بحث اخلاقی در این باره است، گفته می شود این کار تخطی به زندگی طبیعی موجودات یا ارگانیسمهای طبیعی است و موجب ایجاد خلل در زندگی طبیعی موجودات زنده می شود.

بحث سوم در مورد دسترسی و مالکیت فکری است؛ با این کار قدرت به دست کمپانی های تولید کننده این محصولات افتاده و کشورهای در حال توسعه از لحاظ خرید بذرها و محصولات به این شرکت ها وابسته می شوند؛ انتقال ژن از یک موجود زنده به موجود زنده دیگر باعث میکس شدن ژنها میان موجودات مختلف می شود برای مثال وقتی یک کشاورز از این بذرهای دستکاری شده ژنتیکی استفاده می کند و در کنار این کشاورز با هکتارها فاصله، کشاورز دیگری مشغول کاشت محصولات ارگانیک است این محصولات تغییر ژنتیکی شده به وسیله وزش باد به زمین کشاورز دوم انتقال یافته و در آن صورت محصول کشاورز دوم هم ارگانیک محسوب نمی شود.

محصولات غذایی تغییر ژنتیک یافته چه تعریفی دارند؟

در کل غذاهای دستکاری ژنتیکی شده به غذاهایی گفته می شود که یک ژن دستکاری شده به آن ها اضافه شود یا از آنها برداشته شود یا حیواناتی که از این محصولات دستکاری شده تغذیه کرده اند یا محصولاتی که توسط ارگانیسمهای دستکاری شده ژنتیکی تولید شده اند؛ به این موارد، محصولات دستکاری شده ژنتیکی گفته می شود برای مثال گاوی که از این محصولات خورده باشد، شیر و مشتقات شیر این گاو هم به عنوان یک محصول دستکاری ژنتیک شده شناخته می شود.

در حال حاضر موضع کشورهای مختلف جهان در مقابل کشت و تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی چگونه است؟

یکی از اقداماتی که شرکت های تولید کننده محصولات دستکاری شده ژنتیکی انجام داده اند، انحصاری کردن این محصولات است؛ کشوری که از این بذرها استفاده کند باعث عادت زمین های کشاورزی خود به این بذرها شده و این باعث وابسته شدن کشورها و کشاورزان به بذرهای تغییر ژنتیک یافته و شرکت های تولید کننده آنها می شود؛ این شرکت ها اکثر کشورهای در حال توسعه را توسط این بذرها وابسته به خودشان کرده و به این صورت تحت نفوذ خودشان در می آورند و باعث وابسته شدن بیش از پیش کشورهای فقیر به کشورهای ثروتمند خواهند شد.

برای کشوری مانند ایران نیز این مسئله صدق می کند؛ ما نباید اجازه دهیم که کشورهای دیگر از منابع طبیعی ما به نفع خودشان سوءاستفاده کنند برای مثال پاکستان یکی از بزرگترین تولید کننده های پنبه بود اما با وارد کردن ژن سم بی تی در بذر پنبه، باعث بروز آسیب های جدی به کشاورزان و ابتلای این کشاورزان به بیماریهای شدید پوستی شد همچنین استفاده از این بذرها، آسیب جدی و جبران ناپذیری به صنعت پنبه پاکستان زد.

نکته جالب دیگر، ممنوعیت تولید و ورود این نوع محصولات و بذرها در بسیاری از کشور های اروپایی استالبته در برخی از کشورهای اروپایی هم که از این محصولات استفاده می شود، تولید کنندگان ملزم هستند در برچسب محصول خود قید کنند که از محصول دستکاری ژنتیکی یافته استفاده کرده اند.

آیا در ایران هم چنین غذاهایی وجود دارد؟

در ایران محصول تراریخته یا دستورزی شده نمی بینیم چون برچسب گذاری نمی شوند و مردم اطلاعی ندارند! مردم ایران نمی دانند که چه می خورند برای مثال در مورد برنج طلایی که متاسفانه وارد ایران شد، این برنج به منظور بیوسنتز بتاکاروتن (پیش ماده ویتامین A) در دانه برنج تولید شده و ادعا شد که مصرف این نوع برنج برای جبران کمبود ویتامین A و بهبود بینایی بسیار موثر است اما برای تاثیر گذاری این برنج و برای تامیین این ویتامین باید در روز در حدود یک کیلوگرم از این برنج را به صورت خام مصرف کرد چرا که بتاکاروتن بر اثر حرارت از بین می رود و در واقع این گفته فقط برای فروش این برنج در ایران بود.

آیا در ایران مراکز مجهز آزمایشگاهی و تحقیقاتی برای تشخیص و اعلام محصولات دستکاری شده ژنتیکی موجود در بازار و آگاه کردن مردن از این محصولات وجود دارد؟

متاسفانه این جریان توسط دستهای پشت پرده مدیریت می شود؛ این دستهای پشت پرده در ایران نمی خواهند بگذارند که مردم نسبت به این محصولات آگاهی پیدا کنند در حالیکه محصولات دستکاری شده ژنتیکی به ایران وارد شده و کشت می شوند.

برزیل بعد از امریکا بزرگترین کشور تولید کننده این محصولات است و موسسه تحقیقاتی برزیل و انجمن بهداشت و سلامت برزیل اعلام کرد به ازای هر شخص 2/5 لیتر از این سموم نباتی وارد بدن انسان ها می شود همچنین طبق گفته مسئولان برزیلی در یک دوره 12 ساله بین سال 2000 تا 2012 برزیل بزرگترین صادرکننده این محصولات به جهان بوده است و در همین دوره در بدن زنان باردار که از این محصولات مصرف می کردند همچنین خون کودکانشان این سموم وجود داشته و بروز بسیاری از سرطانها در برزیل را وابسته به مصرف محصولات دستکاری شده ژنتیکی اعلام کردند.

جالب است بدانیم در همین دوره یعنی بین سال 2000 تا 2010 این محصولات وارد ایران شده یعنی همان محصولاتی که طبق گفته کشور برزیل باعث ایجاد سرطان در میان مردم این کشور شده است.

در ایران چون محصولات دستکاری شده ژنتیکی برچسب گذاری نمی شوند، نمی توان به طور کامل گفت که مشخصاً کدام محصول تراریخته است و کدام نیست اما در کل برخی از این محصولها ی دستکاری ژنتیکی شده شامل کتان، سویا و روغن کانولا یا کالزا و مشتقات آنها در ایران تراریخته هستند.

 آیا علف کشها و سموم دفع آفات هم برای انسانها عوارض دارند؟

بله؛ میزان زیادی از محصولات دستورزی شده ژنتیکی دارای خاصیت مقاومت به علف کش باعث به وجود آمدن «اَبر علف هرزها» شده اند همچنین گیاهان مقاوم به آفات، باعث ایجاد مقاومت برخی از حشرات و آفات به این سموم شده اند که برای از بین بردنشان، متوسل به سموم شیمیایی شده که این سموم نیز تاثیر زیانباری بر اکوسیستم خاک، میکرو ارگانیسمهای خاک، از بین رفتن حشرات مفید، نفوذ سمها به سفره آبهای زیرزمینی و آلوده شدن این آب ها شده اند و در کل اکوسیستم طبیعی را دچار اختلال کرده است.

آیا شرکت های تولید کننده بذرها و محصولات تراریخته، خود اقدام به آزمایش عوارض این محصولات می کنند؟

بله؛ برای مثال شرکت مونسانتو در یک پروتکل سه ماهه، ذرت هایی که به سم گلایفوسیت مقاوم شده بودند را روی موش ها آزمایش کرد و اعلام کرد هیچ مشکلی برای این موش ها پیش نیامده اما یک دانشمند با نام «سرالینی» در سال 2014 همان آزمایش ها را در یک دوره دو ساله تکرار کرد و نتایج این بررسی نشان داد تمام موش هایی که ذرتهای تغییر ژنتیک یافته را مصرف کرده بودند دچار سرطان کبد، کلیه، هیپوفیز، موش های ماده دچار سرطان سینه و سقط جنین شدند.

در واقع می شود گفت که تحقیقات انجام می شود اما بازه زمانی درستی برای این آزمایش ها در نظر گرفته نمی شود یا نمی خواهند اطلاعات درستی به مردم بدهند، به این دلیل متاسفانه نتایج درستی از این شرکت ها اعلام نمی شود.

مهم ترین بیماریهایی که مصرف محصولات دستکاری شده ژنتیکی در انسان ایجاد می کند، چه مواردی است؟

با توجه به اطلاعات آماری موجود که در 20 سال اخیر از سویا و ذرت دستورزی شده ژنتیکی مقاوم به گلایفوسیت به دست آمده، این محصولات باعث ایجاد بیماریهایی چون سرطان کبد، سرطان کلیه، سرطان سینه، ناباروری، سقط جنین، نارسایی و کاهش وزن، آلرژی و آسم، بیماریهای عفونی، آنمی، دیابت، قند خون بالا، آلزایمر و پارکینسون همچنین مشکلات روحی و روانی و اوتیسم می شود.

مورد دیگری که می توان به آن اشاره کرد منسوجاتی است که از کتان تغییر ژنتیک یافته درست شده است، برای نمونه کسانی که از ملحفه های تولید شده از مواد تغییر ژنتیک یافته استفاده کرده بودند دچار ناراحتی های پوستی، اگزما و سرطان پوست شده اند؛ این موارد حقایقی است که وجود دارد اما عده ای که منافعشان از این طریق تامین می شود، نمی خواهند که مردم اطلاعی از این حقایق داشته باشند.

مردم برای مصون ماندن از عوارض این محصولات چه باید کنند؟

 در درجه اول باید به مردم آموزش داد و از این طریق مردم نسبت به این مسائل آگاهی پیدا کنند؛ در مرحله بعد باید آزمایشگاه های غیروابسته موادی که تغییر ژنتیک یافته و مشتقات این محصولها را به مردم معرفی کنند و راه های اجتناب از خرید این محصولات را به مردم آموزش دهند برای مثال در سخنرانیهایی که در امریکا برای آموزش دادن به مردم برگزار می کنم تاکیدم بر این است که مردم از محصولاتی استفاده کنند که بر روی آن برچسب معرفی محصول، صد در صد ارگانیک قید شده باشد چون متاسفانه در امریکا و کانادا هم این محصولات برچسب گذاری نمی شوند.

متاسفانه با وجود اینکه حجم بالایی از محصولات غذایی وارداتی، تراریخته است مردم اطلاع چندانی از وجود چنین محصولاتی در بازارهای فروش ندارند و قانون برچسب گذاری محصولات غذایی نیز با وجود اجباری بودن قید شدن عنوان «حاوی محصولات دستکاری شده ژنتیکی» بر روی تمام برچسبهای محصولات غذایی، اجرا نمی شود؛ با این شرایط مردم ایران چه باید کنند؟

 این را خود مردم باید از مسئولان مطالبه کنند تا بر روی برچسب محصولات، تغییر ژنتیک یافته بودن محصول و مواد اولیه ای که محصول از آن تهیه شده قید شود چرا که این مسئله به سلامتی خود مردم، نسل آینده و محیط زیست مرتبط می شود بنابراین حق مسلم مردم است که بدانند چه چیزی خریداری می کنند و می خورند.

در حال حاضر چند کشور جهان مصرف و کشت محصولات دستکاری شده ژنتیکی را ممنوع کرده اند؟

در حال حاضر در 175 کشور جهان، کشت این محصولها کاملا ممنوع است حتی کشورهایی که واردات و استفاده از این محصولات را مشروط به قید برچسب بر روی محصول کرده بودند هم در حال حاضر قوانین سختی برای ممنوعیت مصرف این محصولات در کشور خود وضع کرده اند.

راهکاری که برای نجات دنیا باید انجام شود، بازگشت به همان کشاورزی سالم و سنتی و روی آوردن به محصولات دامی و کشاورزی ارگانیک است.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۸/۲۷
khademoreza kusar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی