آثار و فضایل عجیب تلاوت قرآن
قرآن کریم کتاب ارزشمندی است که آیات آن راهگشای بشر در زندگی دنیا و آخرت است، کتابی که گاه در کنج عزلت قرار گرفته و با وجود آثار قابل توجه دنیوی و اخروی آن مورد غفلت قرار می گیرد. آثاری که اگر خواننده از آن مطلع گردد لاجرم تلاوت روزانه قرآن را پیشه خود خواهد ساخت.
از این رو در این مقاله سعی داریم به بخشی از این آثار اشاره کنیم. باروری ایمان، تخفیف گناهان، درمان بیماری های روحی و روانی، عمر با برکت، استجابت دعا، صفای خانه، رفع غم و اندوه، پیمودن درجات کمال و ترقی از جمله پاداش های تلاوت قرآن است.
کفاره گناهان
انسان در زندگی گاه دچار گناه و لغزش های کوچک و بزرگ می شود که برخی از آنان کفاره دارد، تلاوت قرآن کفاره گناهان است. قرآن بخوان که خواندن قرآن کفاره گناهان، سپر آتش و امان از عذاب الهی است. (وسایل الشیعه، ج4، ص 839)
بارور شدن ایمان
امیرالمومنین (علیه السلام) فرموده: تلاوت قرآن، مایه باروری ایمان است (غررالحکم و دررالکلم ص 263)؛ یکی از راه های موثر در رشد و باروری ایمان در هر فرد قرائت قرآن است.
گفتگو با خداوند
برای انسان مومن و با ایمان چه چیزی می تواند زیباتر از سخن گفتن با خداوند باشد و چه واسطه ای و هم کلامی بهتر، که آن قرائت قرآن است.
پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) فرمود: هرکه دوست دارد با خدایش سخن بگوید قرآن بخواند. (کنزالعمال، ج 21 ص510، ح 2257)
منور شدن منازل
خانه های خود را با تلاوت قرآن نورانی کند؛ خانه ای که زیاد در آن قرآن تلاوت شود خیر و برکتش فزونی یابد ، به اهلش فراخی رسد و نورش به اهل آسمان روشنایی دهد؛ بدان سان که ستاره های آسمان به اهل زمین، روشنایی دهند. (اصول کافی، ج 2، ص 610)
چه بسیار افرادی هستند که در زندگی خود نورانیت آشکاری با تلاوت قرآن احساس کرده اند و روزی و برکت خود را مدیون قرآن هستند.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: «خانههایتان را با تلاوت قرآن نورانى کنید و آنها را همچون یهود و نصارا ـ که نماز و عبادت را در خانهها تعطیل کرده، تنها در کنیسه و کلیسا انجام مىدهند ـ به گورستان تبدیل نکنید.
هنگامىکه در خانهاى زیاد قرآن خوانده شود، خیر و برکت آن فزونى یابد و اهل خانه مدتها از آن لذت خواهند برد و همانگونه که ستارگان براى زمینیان مىدرخشند، [این خانه] نیز براى آسمانیان مىدرخشد.»(بحارالانوار، ج89، ص204)
زدودن زنگار از قلب
پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمود: قلوب شما همانند آهن، زنگار می گیرد. پرسیدند جلا دهنده آن چیست؟ فرمود: تلاوت قرآن. (کنز العمال، ج 2، ص 241، ح 3924)
قلب انسان در مراحل مختلف زندگی دچار زنگارهایی می شود و اگر برای جلا دادن آن اندیشه ای نداشته باشیم ، هلاکت حتی به سراغمان می آید که یکی از بهترین این راه ها برای پاک کردن زنگارها قرائت قرآن است.
قرار گرفتن در شعاع نور نبوت
کسی که قرآن بخواند شعاع نور نبوت او را فرا می گیرد با این تفاوت که به او وحی نمی شود. (اصول کافی، ج 2، ص 610) انسان هایی که قلب پاک و رستگاری دارند و خود را از هرگونه گناه و آلودگی دور می دارند ، در هنگام قرائت قرآن پاداش های فراوانی نصیبشان می شود.
قدرت عظیم
قرآن قدرت و نیروی عظیمی است برای کسی که آن را دوست بدارد و بنا و ساختمان محکمی است که پایه های آن منهدم نمی گردد .
قرآن قدرتی است که پیروان و یارانش شکست ناپذیرند و دریایی است که اعماقش را نمی توان درک نمود.
قرآن تنها سنگر و پناهگاه
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: وقتى فتنهها همانند پارههاى شب تار به شما روى آورند بر شما باد به قرآن ؛ زیرا قرآن شفیعى است که از دیگران شفاعت مىکند و شاهدى است که خداى تعالى او را تصدیق مىکند و هر کس او را جلوى خود قرار دهد او را به بهشت مىبرد و هر کس او را پشت سر خود قرار دهد او را به جهنم سوق مىدهد و او بهترین راهنما به بهترین راههاست و هر کس از قرآن گفت، راست گفت و مۆمن شد و هر کس به قرآن حکم کند عدالت کرده و هر کس به قرآن تمسک کند اجر برده است. (آداب راز و نیاز به درگاه بى نیاز (ترجمه عدة الداعی)، 243)
سعادتمندى
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) مىفرماید: «اگر زندگى سعادتمندان و مرگ شهدا و نجات در روز جزا و امنیت در روز هراس و نور در روز ظلمت و سایبان در روز حرارتِ شدید و سیراب شدن در روز عطش و ارزش و سنگینى در روز سبکى اعمال را مىخواهى، پس قرآن را مطالعه کن، چرا که قرآن یادآور خداى رحمان و حافظ از شیطان و عامل برترى در ترازوى اعمال است».(میزان الحکمه، ج8، ص74)
استجابت دعا
امام حسن مجتبى (علیه السلام) فرمود: «هر کس قرآن بخواند ـ بلافاصله یا با کمى تأخیر ـ دعایش مستجاب خواهد شد». (بحارالانوار، ج89، ص204 )
سکونى از امام صادق (علیه السلام) نقل کرده است که فرمود: از پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) پرسیدند: بهترین مردم کیانند؟ فرمود: کسى که فرود آید و کوچ کند. گفتند: او چه کسى است اى رسول خدا؟ فرمود: آن کس که قرائت قرآن را آغاز کند و آن را به پایان برساند. چنین کسى نزد خدا یک دعاى مستجاب خواهد داشت. (ثواب الأعمال، ترجمه انصارى،199)
غفران گناهانِ پدر و مادر و افزایش نور چشم
از امام صادق علیه السّلام روایت کرده است که فرمود: هر کس قرآن را از رو بخواند، از چشم خویش بهرهمند خواهد شد و عذاب پدر و مادر او را تخفیف مىدهند اگر چه کافر باشند. (پاداش نیکی ها و کیفر گناهان، ترجمه ثواب الأعمال،268)
البته در پایان کلام لازم به ذکر است که به نظر میرسد که قرائت به معنای خواندن مطلق است، ولی تلاوت به معنای خواندنی خاص است که شخص، آیات و یا سورههای قرآنی را پشت سر هم میخواند.
«راغب اصفهانی» بر این باور است که تلاوت افزون بر ویژگی خواندن پیاپی و پشت سر هم ، از ویژگی دیگری نیز برخوردار است که عبارت از تدبر در آیات و معانی آن . بنابراین هر نوع قرائتی را نمیتوان تلاوت نامید. (مفردات راغب، ص167، ذیل ماده تلو و نیز نگاه کنید کشاف اصطلاحات الفنون و العلوم، ج1 ص505، ذیل مدخل التلاوه)
از این رو خواندن قرآن به همراه تدبر در آیات است که می تواند برکات و آثار خاص خویش را به همراه داشته باشد.
مریم پناهنده
بخش قرآن تبیان
منابع:
1) پاداش نیکی ها و کیفر گناهان، ترجمه ثواب الأعمال
2) آداب راز ونیاز به درگاه بى نیاز (ترجمه عدة الداعی)
3) ثواب الأعمال، ترجمه انصارى
4) پایگاه اطلاع رسانی موسسه جهانی سبطین
5) سایت maarefquran
6) وبلاگ alyasin89