میدونین چرا میگن خواب روزه دار عبادت است؟
بنده هنگامی که روزه میگیرد از همه گناهان و بدیها دور میشود، میگوید: چون روزهام دیگر نباید غیبت کنم، نباید حرف زشت بزنم، نباید غیبت بشنوم، نباید چشمچرانی کنم، نباید قدم ناحق بردارم.وقتی روزهام و از لقمه حلال دست کشیدم، دیگر نباید به لقمه حرام و حتّی شبههناک نزدیک شوم. معلوم است کسی که همه اعضاء و جوارحش را کنترل کند، خوابش هم عبادت میشود «نَوْمُکُمْ فِیهِ عِبَادَةٌ». نفس مطمئنّه این است.
خیر و نفس مطمئنه
حضرت شیخنا الأعظم، حضرت مفید عزیز(روحی له الفدا و سلام اللّه علیه) تعبیر عجیبی را راجع به لیلهالقدر دارند، ایشان میفرمایند: وقتی ذوالجلال و الإکرام میفرماید: «لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»، «خَیْرٌ» یعنی آنجایی که انسان به نفس مطمئنّه رسیده است.
«یا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِی إِلى رَبِّکِ راضِیَةً مَرْضِیَّةً فَادْخُلِی فِی عِبادِی وَ ادْخُلِی جَنَّتِی»[1] نفس مطمئنّه آن نفسی است که اتّصال به حضرت حق پیدا کرده و همه وجودش خدایی شده است. نفس مطمئنّه یعنی آن کسی که لسانالله است (زبان او زبان خداست)، عینالله است (چشمش چشم خداست) «عَیْنُ اللَّهِ النَّاظِرَةُ»[2].
نفس مطمئنّه آن کسی است که حتّی خوابش هم عبادت است. پیامبر باعظمت، حضرت ختمی مرتبت، محمّد مصطفی(صلّی اللّه علیه و آله و سلّم) در آن خطبه باعظمت شعبانیّه، در جمعه آخر ماه شعبان و در آستانه ماه مبارک رمضان بیان فرمودند: ای مردم! در این ماه، خواب شما هم عبادت است