مراقب کودکانمان در فضای اینترنت باشیم!

اینترنت، فضای مجازی، گوشه گیری، آسیب های اینترنتی و ...، این روزها این عناوین یکی از مشکلات عمیق خانواده و جامعه به حساب می آیند، مشکلاتی که آسیب های حاصل از آن بسیار زیاد و مقابله ی با آن دشوار است اما اگر کمی دقت و آگاهی داشته باشیم می توانیم از آنها جلوگیری کنیم.
کودکان در فضای مجازی
این روزها استفاده کودکان از اینترنت امری اجتنابناپذیر است اما با توجه به نکاتی ساده میتوان از بروز خطر برای کودکان دوستدار تکنولوژی جلوگیری کرد.
همانگونه که در دنیای واقعی، پدر و مادر، از دور مراقب فرزندشان هستند همراهی و نظارت والدین بر فعالیتهای فرزندشان در اینترنت هم باید مستمر و هوشیارانه باشد. ذات جستوجوگر کودک را نباید دستکم گرفت اما سرکوب هم نباید کرد. مراقب باشیم که با اعمال محدودیتهای بیشمار و یا ایجاد هراس در کودک، باعث دوری او از ما و کاهش نفوذ کلام و اعتبارمان در وی نشویم. بهکارگیری نکات زیر، میتواند والدین را نسبت به امن بودن فضای اینترنت در دسترس فرزندانشان آسوده خاطر کند:
1 - بر سر زمان و نحوه استفاده از اینترنت، به توافق رسیده و بر آن پایبند باشید.
2 - با مشاهده سایتهای نامناسب، واکنشی سنجیده نشان دهید. تعجب و آشفتگی شما، فرزندتان را بهمراتب به پیگیری و کنجکاوی در آن موضوع ترغیب و تشویق میکند.
3 - رایانهای که کودکتان برای اتصال و استفاده از اینترنت، از آن بهره میگیرد، در معرض دیدتان باشد؛ بهتر است دستگاه در اتاق کودک نباشد و اگر چنین نبود، به حریم خصوصی کودکتان، در هر سنی که هست، احترام بگذارید. برای ورود به اتاقش، در بزنید و بعد وارد شوید تا هم از ورود ناگهانی شما مضطرب و هراسان نشود و هم مخفیکاری برایش عادت نشود، بهعلاوه او نیز از رفتار شما میآموزد که به حریم خصوصی دیگران احترام بگذارد.
به کودکان بگویید که هرگز نباید دوستان اینترنتی خود را شخصاً ملاقات کنند. توضیح دهید که دوستان اینترنتی ممکن است همانی که خود میگویند، نباشند.
این روزها استفاده کودکان از اینترنت امری اجتنابناپذیر است. اما با توجه به نکاتی ساده میتوان از بروز خطر برای کودکان دوستدار تکنولوژی جلوگیری کرد.
دور از خطر نگهداشتن فرزندان در اینترنت به این معناست که به آنها بیاموزیم کاربری هوشمند و مسئول بوده و به فضای مجازی مانند یک بازی و سرگرمی نگاه نکنند.
به فرزندان خود بیاموزید که:
از شایعه پراکنی، همکاری در اذیت و آزار دیگران و دادن اطلاعات خصوصی و گفتوگوهای خودمانی در اینترنت خودداری کنند.
قانون طلایی فضای مجازی را رعایت کنید: هرگز کاری را که در زندگی واقعی انجام نمیدهید، در اینترنت هم انجام ندهید.
نکاتی در خصوص حمایت از کودکان
وب سایتهای مورد علاقه آنها را در بخش نشانک یا Bookmark قرار دهید تا برای پیدا کردن آنها نام سایت را اشتباه تایپ نکرده و از سایت های نامناسب سر در نیاورد.
مطمئن شوید که آنها به خوبی متوجه هستند چه اطلاعاتی قابل قراردادن در اینترنت هستند و کدام اطلاعات نباید در اختیار دیگران قرار بگیرند.
زمان حضورشان در اینترنت را محدود کنید، مگر اینکه در حال انجام دادن یک برنامه خاص درسی باشند.
در اوقات فراغت به دنبال سایتهای سالمی بگردید که بتوانید به او معرفی کنید.
تا جایی که میتوانید در کنارشان بنشینید و ببینید که در اینترنت به کجا میروند، چه چیزی برایشان جالب است و هر سوالی که فکر میکنند بپرسند و به تمام سوالات او پاسخ دهید.
به آنها بگویید که قبل از فرستادن هر مطلبی اعم از مشخصات شخصی یا مطالب دیگر از طریق ایمیل یا قرار دادن آن در بلاگ و وب سایت، نظر شما را جویا شوند.
آسیب های فضای مجازی برای کودکان
اینترنت میتواند مکانی گسترده برای کودکان باشد تا بیاموزند، سرگرم شوند، با دوستان مدرسهای گپ بزنند، و با آسودگی خیال به مکاشفه بپردازند. اما درست همانند دنیای واقعی، وب هم میتواند برای کودکان خطرناک باشد. قبل از اینکه به کودکانتان اجازه دهید که بدون نظارت شما به اینترنت متصل شوند، یک سری از قوانین باید تعیین شوند.
۱- کودکانتان را تشویق کنید که تجارب اینترنتی خود را با شما سهیم شوند. همراه با کودکانتان از اینترنت لذت ببرید.
۲- به فرزندانتان بیاموزید که به غرایز خود اعتماد کنند. اگر در مورد چیزی احساس ناخوشایندی دارند، باید به شما درباره آن بگویند.
۳- اگر فرزندانتان به اتاقهای گفتگو سر میزنند، از برنامهای پیامرسان فوری و بازیهای ویدویی آنلاین استفاده میکنند، یا فعالیتهای دیگری که به نامی برای مشخص کردن خودشان نیاز است، انجام میدهند، به آنها در انتخاب این نام کمک کنید و مطمئن شوید که این نام باعث افشاء هیچ اطلاعات شخصی درموردشان نمیشود.
۴- به فرزندانتان تأکید کنید که هرگز آدرستان، شماره تلفن یا سایر اطلاعات شخصی شامل جایی که به مدرسه میروند یا جایی که دوست دارند بازی کنند را ارسال نکنند.
۵- به کودکان بیاموزید که تفاوت بین درست و غلط در اینترنت همانی است که در دنیای واقعی وجود دارد.
۶- به کودکان بیاموزید که چگونه به دیگر استفاده کنندگان از اینترنت، احترام بگذارند. مطمئن شوید که آنها میدانند قواعد رفتار خوب فقط به دلیل اینکه پشت کامپیوتر هستند، تغییر نمیکند.
۷- به فرزندان تأکید کنید که به داراییهای دیگر کاربران احترام بگذارند. برایشان توضیح دهید که کپیهای غیرقانونی از کارهای دیگران – مانند موسیقی، بازیهای تصویری و سایر برنامهها- مانند دزدیدن آنان از یک فروشگاه است.
۸- به کودکان بگویید که هرگز نباید دوستان اینترنتی خود را شخصاً ملاقات کنند. توضیح دهید که دوستان اینترنتی ممکن است همانی که خود میگویند، نباشند.
۹- به کودکانتان بیاموزید که هرچه که میخوانند و میبینند، صحیح نیست. آنها را تشویق کنید که در مورد صحت مطالب اینترنت از شما سؤال کنند.
کلام آخر
بهتر است تا دیر نشده اشراف خود را بر حضور فرزندانمان در فضای بی انتهای مجازی افزایش دهیم و ضمن جلوگیری از بروز مشکلات و آسیب های این فضا؛ فرهنگ و نحوه ی استفاده از این فضا را به آنها آموزش دهیم زیرا اگر کودکانمان دچار آسیب های این فضا شوند،بی تردید حل آن بسیار سخت و گاهی غیرممکن خواهد بود.
منابع: پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا / همشهری آنلاین
امروزه هیچ کس نمیتواند منکر نیاز به فضای مجازی در جامعهی کنونی باشد اما به همان میزان هم نمیتوانیم منکر آسیب های آن، به ویژه برای کودکان باشیم و باید برای آن چارهای اندیشید.