مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت خادم الرضا ( علیه السّلام )کوثر

مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت
بایگانی
يكشنبه, ۲۵ آذر ۱۳۹۷، ۱۲:۳۳ ب.ظ

منظومه شمسی چیست؟؟؟

منظومه شمسی سامانه ای به فرماندهی خورشید است که 8سیاره که زمین هم یکی از آنها میباشد به همراه قمرهایشان در این منظومه به دورخورشید میچرخند.

ستاره | سرویس علوم -  منظومه شمسی درست همانجایی در فضا هست که زمین ما هم در آن سکونت دارد. و در واقع ما ساکنان منظومه شمسی هستیم . منظومه شمسی مجموعه ای از سیارات، سیارک ها، اقمار و شی هایی است که به دور ستاره خورشید در گردش هستند. 


سیاره های منظومه شمسی

منظومه شمسی دارای 8 سیاره است که به دور خورشید گردش میکنند. 4 سیاره اول بافتی سنگی، جرم زیاد و قطر کمی دارند و در مقابل 2 سیاره بعدی غول هایی از جنس گاز و دو سیاره آخر غول هایی از جنس یخ هستند. البته منظور از یخ آن یخی که در فریزر میشناسیم نیست و در واقع گاز یخ زده هستند .

دانشمندان طی سال های بسیار بر روی حیات در بخش های مختلف منظومه شمسی تحقیق کرده اند و در حال حاضر تنها در یکی از اقمار سیاره زحل نشانه هایی از حیات میکروبی را توانسته اند حدس بزنند. در حال حاضر سیاره زمین تنها جایی در منظومه شمسی است که حیات در آن جریان دارد.

در ادامه بیشتر درباره این سیاره ها، قمر و دیگر خصوصیات منظومه شمسی صحبت میکنیم.

 

سیاره عطارد یا همان تیر اولین سیاره منظومه شمسی

سیاره عطارد نزدیک ترین و در عین حال کوچک ترین سیاره منظومه شمسی است. این سیاره در مدت زمان تنها 88 روز میتواند به دور خورشید بچرخد. این سیاره که لقب سریع ترین سیاره را داراست در گردش به دور خود بسیار تنبل است زیرا هر شبانه روز در عطارد 58 روز زمینی به طول می انجامد. یعنی یک سال برابر یک روز و نیم است!

این سیاره که حدودا 14 قرن قبل از میلاد کشف شد میانگین تغییر دمای بسیار متفاوتی دارد و با توجه به جهت قرارگیری و تعامل با خورشید واکنش نشان میدهد به گونه ای که دمای آن در گرم ترین حالت ممکن 427 درجه و در سردترین حالت منفی 173 درجه سانتی گراد است.

این سیاره هیچ قمری ندارد تا به دورش بگردد.


سیاره زهره دومین سیاره در منظومه شمسی ملقب به خواهر زمین

دومین سیاره از نظر فاصله به خورشید در منظومه شمسی سیاره زهره یا ناهید است. سیاره ناهید نزدیک ترین سیاره به زمین است. ناهید را میتوانیم در ابتدای غروب ، درست هنگامی که خورشید غروب میکند در آسمان با چشم غیر مسلح ببینیم. زیبایی خیره کننده این شعله فروزان در آسمان به گونه ای است که انگار خورشیدی دیگر سر از افق درآورده و همزمان با غروب خورشید ، طلوع میکند. رومیان باستان نام این سیاره را ونوس یعنی الهه عشق و زیبایی نهاده اند.

اتمسفر زهره بسیار ضخیم است و گردش آن به دور خورشید 225 روز زمینی به طول می انجامد. نکته جالب درباره زهره حرکت آهسته آن به دور خودش است. روزهای زهره از سال های آن طولانی تر است. هر شبانه روز در زهره 243 روز زمینی طول میکشد ، یعنی 18 روز بیش از یکسال آن!

زهره بسیار داغ است و چهره زرد رنگ آن در آسمان گویای دمای بسیار بالا و التهاب آن است دمای سطح زهره به 462 درجه سانتیگراد میرسد و این یعنی آتش!

 


زمین، سومین سیاره منظومه شمسی

زمین این پیر 4.5 میلیارد ساله خانه ماست. زمین سومین سیاره منظومه شمسی است که دارای بهترین بافت حیاتی در کل منظومه شمسی میباشد. فاصله مناسب زمین با خورشید، مدار چرخشی مناسب، دمای متعادل و طول مناسب شب و روز دنیایی مناسب حیات پدید آورده است. این حیات میلیاردها سال است ادامه دارد.

زمین اولین سیاره دارای قمر در مدار خورشیدی منظومه شمسی است و دو سیاره پیشین قمری ندارند. طول شبانه روز در زمین 24 ساعت و در این فاصله زمین به دور خود میگردد. مدت زمان چرخش زمین به دور خورشید 365 روز زمینی است.

منظور از قمر های منظومه شمسی چیست؟

قمر یک کره آسمانی است که از نظر بافت، اتمسفر و نیروی گرانش میتواند شباهت بسیاری به سیاره داشته باشد. بزرگترین تفاوت یک قمر با سیاره مدار گردش آن است. قمر به دور خورشید نمیچرخد بلکه در مدار سیاره گیر افتاده و  به دور سیاره میچرخد.

ماه تنها قمر سیاره زمین است که حدودا هر 27 روز یکبار به دور زمین میچرخد. و البته در همین مدت زمان هم به دور خودش میچرخد. بنابراین همیشه یکطرف ماه از دید ناظر زمینی پنهان است با عنوان "سمت دور ماه" شناخته میشود.

این حالت برای قمرهای دیگر هم در منظومه شمسی هم اتفاق میافتد. به این پدیده قفل جزر و مدی یا قفل گرانشی میگویند.

 

 

مریخ چهارمین سیاره منظومه شمسی ملقب به برادر زمین

مریخ یا بهرام چهارمین سیاره منظومه شمسی است. بشر همواره تصور میکرده است که مریخ میتواند خانه دوم او باشد به همین لحاظ کاوشگرهای بسیاری را برای مطالعه و تحقیقات به سیاره سرخ یا همان مریخ فرستاده است. با این حال هنوز نشانه ای از حیات در آن به خوبی پیدا نشده است. برخی از دانشمندان معتقدند که مریه در گذشته های دور دارای حیات و تمدن ( نه الزاما بشری) بوده است و هم اکنون عمر این حیات به پایان رسیده و ما نظاره گر افول این سیاره هستیم. با این حال دانشمندان ناسا در حال آماده سازی مقدمات سفر بشر به این سیاره در در دهه سوم قرن 21 میلادی هستند.

مریخ دومین قله بلند منظومه شمسی را در خود جای داده است این قله المپوس مونز نام دارد و یک آتشفشان فعال است. مریخ علاوه بر بلندترین قله، عمیق ترین دره را نیز در خود جای داده است.  این سیاره سرخ فام به سبب تراکم بالای اکسید آهن بر سطح آن به این رنگ درآمده است. طول هر روز مریخ چیزی در حدود 28 ساعت زمین و هر سال آن چیزی برابر 700 روز است یعنی تقریبا دو برابر زمین.

مریخ 1500 سال قبل از میلاد کشف شد و دارای دو قمر زشت و بدترکیب به نام های فوبوس و دئیموس است.


مشتری این غول گازی پنجمین و بزرگترین سیاره در منظومه شمسی

سیاره مشتری یا هرمز یک غول پرحجم در منظومه شمسی است که به دور خورشید میگردد. این سیاره پس از ماه و زهره سومین شی درخشان در آسمان است و نور کافی جهت سایه انداختن بر روی زمین را داراست.

مشتری چیزی در حدود 1300 برابر زمین حجم دارد و منزلگه طوفان های عظیمی است، طوفان معروف آن همچون لکه ای قرمز رنگ بر روی سطح سیاره خودنمایی میکند و به چشم هرمز یا چشم مشتری معروف است.. این سیاره قوی ترین مدار گرانشی منظومه شمسی را داراست.

مشتری سیاره ای سریع است. طول هر روز مشتری برابر 12 ساعت زمینی و سرعت گردش آن به دور خورشید 12 سال زمین است. این سیاره بیش از 100 قمر دارد که 69 تای آن ثبت رسمی شده است همچنین تعدادی حلقه هم به دور خود دارد.

فضا پیمای وویجر در طی سال ها گردش خود به دور این سیاره اطلاعات بسیاری از جو این سیاره، انواع طوفان ها و حالت های مختلف به دست آورد. عکس های زیبای این سیاره را مدیون فضاپیمای وویجر هستیم.

 

سیاره زیبای زحل ششمین سیاره در منظومه شمسی

سیاره زحل یا کیوان سیاره ای زیبا از جنس گاز است به سبب حلقه هایی که اطراف آن را فرا گرفته اند، مشهور است. حلقه های زحل اغلب از جنس یخ، سنگ و غبار تشکیل شده اند. این سیاره غول پیکر و زیبا 62 قمر رسمی دارد. یکی از اقمار این سیاره به قدری بزرگ است که اتمسفر مخصوص به خود را داراست.

زحل هم همچون مشتری سرعتی بالا دارد و در هر 10 ساعت زمینی یک دور به دور خودش میچرخد. مدت زمان گردش زحل به دور خورشید 29 سال زمین است. این سیاره 800 سال قبل از میلاد کشف شد.

فضاپیمای کاسینی سال ها به دور مدار زحل چرخید و اطلاعات بسیار زیادی از اقمار این سیاره، فصل ها، حلقه های آن ، وضعیت آب و هوایی و جو این سیاره برای ما ارسال کرد.

 

اورانوس هفتمین سیاره منظومه شمسی یک غول یخی

 اورانوس پس از کشف تلسکوپ شناسایی شد و حاصل علم است به همین جهت تنها یک نام دارد و آن را با نام های گوناگون نمیشناسند. این سیاره تنها سیاره ای است که نام یکی از خدایان یونان را به جای خدایان رومی دارد.

اوانوس مقداری کمتر از 3 میلیارد مایل از خورشید فاصله دارد و حول یک محور موازی میچرخد. این بدان معناست که هر قطب اورانوس روزها و شب هایی که 42 سال زمینی هستند را تجربه می کنند. اتمسفر این سیاره بسیار سرد و یخی در واقع منفی 244 درجه سانتیگراد است. مدت زمان گردش این سیاره به دور خود 17 ساعت زمین و به دور خورشید 84 سال زمینی است. اورانوس27 قمر دارد که به دورش میگردد و در سال 1781 میلادی کشف شده است.

 

نپتون هشتمین و دورترین سیاره نسبت به خورشید در منظومه شمسی

نپتون به معنای خداوند دریا میباشد و از نام اساطیر رومیان باستان میباشد. این سیاره نخستین سیاره ای است که به واسطه پیش بینی های فضایی ثبت شده است. سال ها پیش «الکسیس بووارد»، فضانورد  متوجه اختلافاتی در مدار اورانوس شد و حدس زد که این سیاره در نزدیکی سیاره ای دیگر سکونت دارد. تا با سفر وویجر به فضا در سال 1989 این شک به یقین تبدیل شد و عکس های این سیاره ارسال شد.این سیاره با چشم مسلح و تلسکوپ های قوی هم قابل دیدن نیست.

این سیاره اتمسفری سرد و یخی همچون اورانوس دارد و هر روز آن معادل 16 ساعت زمین و هر سال آن معادل 165 سال زمین میباشد.

 

سیاره های کوتوله، سیارک ها  و دیگر اجرام آسمانی در مدار منظومه شمسی

منظومه شمسی دارای صدها جرم آسمانی همچون سیاره های کوتوله مشهوری مثل پولوتو میباشند. در مقالات دیگر سعی میکنیم مفصل تر به این موارد بپردازیم تا گره از سوال ذهن شما مخاطبین عزیز بگشاییم.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۰۹/۲۵
khademoreza kusar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی