دعا و نیایش در ورزش زورخانه
پس از پایان ورزش ، میاندار یا یکى از پیران و پیش کسوتان حاضر در زورخانه ، ختم ورزش را اعلام مى کند و از خداوند بزرگ ، سعادت و سلامت ورزش کاران را مساءلت مى نماید. مراسم دعا یک سنت بسیار ارزنده اخلاقى و مذهبى است که شخص را به رعایت مبانى تقوا و انسانیت مقید مى سازد.
موقع دعا همه ساکت و بى حرکت ، گوش به گفتار دعا کننده مى دهند و سخنان او را با کلمه آمین تاءیید مى کنند.
نیایشگر موقع دعا حتى الامکان باید باوضو و پاک باشد، و اگر این چنین نیست ، از قبول دعا باید خوددارى کند. گو این که پاکى در داخل گود براى ورزش موجب مى شود تا موضوع دعا کم و بیش فرق کند، و این بر دعا کننده است که زمان و مکان را تشخیص دهد و با تیزبینى بداند که در زورخانه چه کسانى حضور دارند. (منظور، شخصیت هاى اجتماعى و پیش کسوتان است ).
دعا کننده باید توجه به وقت داشته باشد و طورى نشود که دعایش کم کم به سخنرانى تبدیل شود. قاطع و با صداى بلند دعا کند و به ویژه حاضران در گود باید با صداى بلند و رسا آمین گفته و یا صلوات بفرستد.
دعاى زیر، نیایشى است که در ورزش خانه ها معمول است و این دعا تقریبا از سالیان گذشته ، سینه به سینه تا به حال به شکل فرمول در آمده و بنا به تشخیص دعا کننده ، با شرایط محیط، با آن چیزهایى مى افزایند: پس از ختم ورزش ، میاندار با صداى بلند مى گوید:
- اول و آخر مردان عالم به خیر حضار مى گویند: - آمین
- خداوند زحمات همه مرشدین را بر ما حلال کند (( آمین
- پیران را عزت (( آمین
- حق پیر (( آمین
- مزد استاد (( آمین
- برایش ذوالفقار (( آمین
- تن درستى حضار (( آمین
نیستى جان کفار (( آمین
- تیغ امام زمان برا (( آمین
دشمنش فنا (( آمین
سایه اش مستدام (( آمین
دم به دم ، قدم به قدم ، زبده اولاد بنى آدم ، خواجه کاینات ، احمد محمود، ابوالقاسم محمد صلوات . حضار، صلوات مى فرستند.
- دعاى پیر در حق جوان حضار مى گویند: - آمین
دعاى پیر و جوان در حق یکدیگر (( آمین
بر بد و بخیل لعنت (( آمین
بر شیطان لعنت (( آمین
بر موذى و منافق لعنت (( آمین
بر آن کسانى لعنت که خدا و رسول لعنتشان کرده (( آمین
بر آن کسانى رحمت که خدا و رسول رحمتشان کرده (( آمین
الهى ! مریض هاى اسلام شفا (( آمین
- و علماى اسلام در پناه امام زمان (( آمین
خدایا به علم و حلم مجتهدین با عمل ما بیفزا (( آمین
- خدایا! آن کسانى که در این مکان ، پیش از ما به راستى و درستى قدم برداشته اند و اکنون سر به تیره تراب فرو برده اند، همه را غرق رحمت بفرما! حضار مى گویند: - آمین
- کسانى که حیات دارند و براى روشنى چراغ این مکان مقدس ، در هر کسوتى و به هر شکلى زحمت ، مى کشند همه را معزز و موفق بدار! حضار مى گویند: - آمین
- و کسانى که با این حلقه فتوت و این سنت پسندیده ، ناآگاهانه مخالف هستند، از دم گرم فیض بخش شاه مردان على مرتضى مى خواهیم که همه آن ها را به راه راست هدایت بفرماید!
حضار مى گویند: - آمین
و آن کسانى که آگاهانه تیشه بر ریشه این گود مقدس مى زنند، انشاء الله به جزاى اعمالشان برسند!
حضار مى گویند: - آمین
براى شادى روح اموات ، لختى و رخت پوشیده ، صلوات و فاتحه .
حضار، صلوات مى فرستند و فاتحه مى خوانند.[1]
پی نوشت:
[1] بخش مربوط به دعا را عینا از کتاب پژوهشى در ورزشهاى زورخانه اى ایران ، نوشته آقاى محمد مهدى تهرانچى ، ص 138 - 141 نقل نموده ایم . در این جا نکته اى قابل توجه است ، و آن اینکه در کتاب مذکور، در موارد لعن و نفرین هم کلمه ((آمین )) به کار برده شده ، ولى به نظر مى رسد که در این موارد، پاسخ حضار، ((بیش باد)) است نه ((آمین )).