مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت خادم الرضا ( علیه السّلام )کوثر

مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت
بایگانی
سه شنبه, ۱۴ اسفند ۱۳۹۷، ۰۸:۱۲ ق.ظ

سفارشات رسول خدا(ص) به حضرت امیر المومنین(ع)

سفارشات رسول خدا(ص) به حضرت امیر المومنین(ع)

یا علی! خدای متعال برای امت من چهار چیز را مکروه می دارد: در نماز به خود ور رفتن و بازی کردن، برای صدقه منت گذاردن، به صورت جنب به مسجد رفتن، در قبرستان خندیدن، و به خانه مردم سرکشیدن، و به عورت زنان (به هنگام آمیزش ) نگریستن که موجب کوری فرزند شود، و در وقت جماع حرف زدن که جنین لال گردد، و بین نماز مغرب و عشاء خوابیدن که در روزی را به روی آدمی می بندد و زیر آسمان بدون لنگ غسل کردن، و بی لنگ به نهرها در آمدن، و بی لنگ به حمام رفتن، و در نماز صبح بین اذان و اقامه حرف زدن، و در وقت تلاطم دریا به کشتی نشستن، و بر پشت بام بی حفاظ (بدون نرده و دیوار) خوابیدن که خون چنین کس گردن خود اوست، و مرد در اطاق تنها خوابیدن، و با زن در حال حیض آمیزش کردن، که اگر در حیض آمیزش کند و فرزندش جذامی یا پیس متولد شود جز خود را ملامت نکند، و با مجذوم جز از فاصله یک ذرع حرف نزند، و فرمود: از جذامی بگریز چنان که از شیر می گریزی، و پس از احتلام و قبل از غسل با زن نزدیکی کردن، که اگر چنین کند و فرزندی دیوانه متولد شود جز خود را ملامت نکند، و برکنار نهر جاری بول کردن، و زیر درخت میوه دار مدفوع گذاردن، و ایستاده نعلین پوشیدن و به خانه تاریک بی چراغ در آمدن. یا علی! آفت سجایای خوب، به خود بالیدن است.

یا علی! هر که از خدای عزوجل بترسد همه چیز از هیبت او ترسان باشند و هر که از خدا نترسد خداوند او را از هر چیز به هراس اندازد.

یا علی! هشت نفرند که نماز و روزه ایشان مقبول نباشد: بنده فراری تا آنگاه که به سوی مولایش باز گردد، و زنی که از شوهر نافرمانی کند، و همسر بر او خشمگین باشد، و آن که زکات ندهد، و آن کس که وضو و شستشو را ترک کند، و دختر بالغی که بی مقنعه نماز گزارد، و پیش نمازی که برای مردمی پیش نمازی کند که او را کراهت دارند و آدم مست، و آن که بول و مدفوع را به زور نگه دارد و به وقت لازم آنها را دفع نکند.

یا علی! چهار چیز است که هر کس واجد آنها باشد خداوند خانه ای در بهشت برایش خواهد ساخت: کسی که یتیمی را پذیرایی کند و بزرگ نماید، و بر ناتوانی ترحم نماید، و به پدر و مادر خود مهربان و دلسوز باشد، و نسبت به مملوک و زیر دست، رعایت و مدارا داشته باشد.

یا علی! سه چیز است که هر که با داشتن آنها خدا را ملاقات کند از بهترین مردمان است: آن کس که با انجام واجبات الهی به او امر او وفا کند از عابدترین مردم است، و هر کس که از محرمات و گناهان به پرهیزد از پارساترین مردم است، و هر که به آنچه خداوند روزیش داده قانع گردد از بی نیازترین مردم است.

یا علی! سه چیز است که هیچ کس از این امت طاقت آن را ندارد: برادر مؤمن را در مال خود بر خویش ترجیح دهد، و درباره مردم و خود انصاف را مراعات کند، و خدا را در هر حال به یاد داشته باشد، و یاد خدا این نیست که بگوید: (سبحان الله. . ) بلکه آن است که به هنگام پیش آمدن گناه و حرامی از خداوند عزوجل بترسد و از آن گناه به پرهیزد.

یا علی! سه نفرند که اگر با آنان با انصاف رفتار کنی به تو ستم کنند: پسر آدم و زن تو، و خدمتگزار، سه تن درباره سه تن رعایت انصاف نمی کنند: آزاد به برده، دانا به نادان، قوی به ضعیف.

یا علی! هفت چیز است که در هر کس وجود باشد حقیقت ایمان در او به کمال رسیده است و درهای بهشت به رویش گشاده است: کسی که وضویش را کامل بگیرد و نماز را خوب ادا کند، و زکات مالش را بپردازد و خشم خود را نگه دارد، و زبانش را حفظ نماید، و بر گناهش استغفار کند، و حق خیرخواهی و نصیحت را درباره اهل خانه اش ادا نماید.

یا علی! خداوند سه کس را لعن کرده، کسی که توشه اش را تنها بخورد، و در بیابان تنها سفر کند، و در خانه تنها بخوابد.

یا علی! سه چیز است که دروغ در آنها پسندیده است: حیله در جنگ، و وعده دادن به زوجه و همسر، و اصلاح بین مردم، و سه کس است که همنشینی آنها دل را بمیراند: مردم پست و دون صفت، ثروتمندان سخن گفتن با زنان.

یا علی! سه چیز است که از حقیقت ایمان است: در تنگدستی انفاق کردن و درباره خود با مردم به انصاف حکم و رفتار کردن، و به متعلم و دانش پژوه بخشش نمودن.

یا علی! سه چیز است که هر کس آنها را نداشته باشد عملش کامل نیست: پارسایی که او را از ارتکاب محارم و گناهان نگه دارد، و اخلاقی که با مردم مدارا کند، و حلمی که با نادان کاری جاهل کنار آید.

یا علی! سه چیز وسیله سرور مؤمن است در دنیا: دیدار برادران مؤمن، افطار دادن به روزه دار، و عبادت و نماز آخر شب.

یا علی! تو را از سه چیز برحذر می دارم: حسد و حرص و کبر.

یا علی! چهار خصلت از شقاوت است: خشکی چشم، قساوت قلب، آرزوی دراز، علاقه به ماند در دنیا.

یا علی! سه چیز برای مؤمن درجات (بلند است ) و سه چیز کفاره های (گناه ) است، و سه چیز هلاک کننده است و سه چیز نجات دهنده: اما درجات: در هوای سرد و بامداد وضوی کامل گرفتن و بعد از هر نماز به انتظار نماز بعدی بودن و صبح و شب نماز را به جماعت خواندن، امام کفارات: سلام بلند و فصیح کردن، و اطعام نمودن، و شب هنگام که مردم در خوابند به عبادت برخاستن، و اما هلاک کننده ها: بخلی که عملی شود، و هوس و تمایل نفسانی که دنبال گردد، مغرور و از خود راضی بودن، و اما نجات دهندگان: از خداوند در آشکار و نهان ترسیدن و در حالت غنی و فقر میانه روی را رعایت نمودن، و در خوشی و ناخوشی و در حال خشم حق گفتن.

یا علی! کودک که از شیر گرفته شد دیگر شیر داده نمی شود، و کودک پس از بلوغ یتیم نمی باشد.

یا علی! برای نیکی به والدین دو سال راه پیمایی و برای صله رحم یک سال راه پیمایی شایسته است، و برای عیادت بیمار یک میل و برای تشییع جنازه دو میل و برای اجابت دعوت مؤمن سه میل و برای زیارت مؤمن چهار میل و برای دستگیری گرفتار پنج میل و برای یاری مظلوم، شش میل راه پیمایی کن و بر تو باد به استغفار.

یا علی! مؤمن سه علامت دارد: ادای نماز و گرفتن روزه، و پرداخت زکات و متکلف (آن کسی که با تصنع زندگی می کند نه طبیعی و ساده ) را به سه علامت است: در حضور تو تملق گوید، و در غیاب و نبود تو، غیبت کند، و در مصیبتها شماتت کند، و ظالم را سه علامت است: بر زیردست بازور پیروزی جوید، و با زبردست به عصیان و مخالفت و با ستمکاران یاری و همکاری نمودن، و ظاهرساز را سه علامت است: در پیش مردم اظهار فعالیت و کوشش، و در خلوت تنبل باشد، و دوست دارد که در هر کاری ستایش گردد، و منافق را سه علامت است: در سخنانش دروغ آمیزد، و به وعده هایش عمل نکند، و در امانت، خیانت روا دارد.

یا علی! نه چیز فراموشی آرد: سیب ترش خوردن، گشنیز، پنیر، و پس مانده موش خوردن، و سنگ نبشته قبرها را خواندن، و بین دو زن راه رفتن، و شپش را رها ساختن، و در گودی پس گردن حجامت نمودن، و در آب راکد بول کردن.

یا علی! زندگی در سه چیز است: خانه وسیع، زن زیبا، و سواری راهوار.

یا علی! اگر فروتن ته چاهی باشد خداوند بادی را بفرستد تا او را در فرق اخیار و نیکوکاران در دوران دولت اشرار بالا ببرد.

منبع : دفتر اول آداب زندگی اسلامی، (ترجمه فارسی مکارم الاخلاق)، حسن بن فضل بن حسن طبرسی، مترجم: عبد الرحیم عقیقی بخشایشی

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۱۲/۱۴
khademoreza kusar

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی