ساده زیستی و قناعت
زندگی مهم ترین دارایی ماست. حیف از ما و عمر که با خواستن های غیرضروری به مخاطره بیفتد. آیین مسلمانی ما را به قناعت و ساده زیستی دعوت می کند. تبلیغات منفی و نامحسوس علیه این باورهای عمیق اما چنان قوی و مستمر است که این دعوت و قناعت را «خساست با خود» برداشت می کنیم. کوزۀلبالب آبِ آموزه های ملّی و مذهبی مان را زمین می گذاریم و تشنه لب، مجذوب سبک های بیگانه می شویم که ما را به سادگی دعوت می کند.
از سادگی آن ها تا سادگی ما
این روزها سبک زندگی «مینیمال» یا «کمینه گرایی» در جهان پرطرفدار است. بعضی اما عنوان قابل تأمل «سادگی شیک» و «سادگی طراحی شده» به آن داده اند که در ادامه چرایی اش بیان می شود. «جاشوا بکر»، نویسنده کتاب های«ساده کنید»، «بدون ریخت وپاش با بچه ها» جمله قابل تأملی دارد: «با کمتر داشتن، بیشتر زندگی کنید. » ساده گرایی آن ها و ساده زیستی خودمان می خواهد به جای آنکه با وسایل زیاد و نمایشِ داشتن، دیگران را جذب کنیم با سادگی، آرامش و رضایت به کمترین ها زندگی جذابی را تجربه کنیم. برخی می خواهند، مینیمال را صرفاً به آمریکا منتسب کنند اما عده ای دیگر معتقدند خاستگاه این سبک را شاید بتوان ژاپن دانست. خانه های ساده، کم وسیله، نظم در طراحی و حتی الفبای منطبق بر خطوطش را دلیل این مدعا می دانند. در ادبیات این کشور هم شعرها در قالب کلمه و اختصار به سبک«هایکو» پرطرفدار است. ضرب المثل های ژاپنی هم ایجاز و کوتاه گویی دارند. مثل هایی که معمولاً بیش از 5 کلمه نیست. بااین حال اما با مرور پیشینه های هنری می توان سبک هنری مینیمال یا کمینه گرایی را زادهٔ خلاقیت هنرمندان روس پس از انقلاب اکتبر دانست. این شیوه دهه 1950 و 1960 میلادی تأثیر قابل توجهی روی هنرمندان آمریکایی و اروپایی داشت. به مرور در آمریکا به جنبشی هنری تبدیل شد که دهه 1970 تا 1980 میلادی کامل تر شد.
آتشِ وینستون داغ تر بود!
مینیمال می گوید که زوائد ظاهری فریبنده را باید پاک کرد. کیفیت، رنگ، فرم و پایه اصلی اهمیت دارد. با کمترین و ساده ترین بیشترین را خلق می کند. استفاده از فضای خالی در این سبک، اهمیت دارد و محتواها پیچیده نیست. در حوزه انتقال پیام و رسانه هم پیام باید به سادگی و سریع منتقل شود. برای مخاطب کاملاً قابل فهم باشد. وضوح، انتقال روشن پیام، سادگی و جذابیت ماندگار از ویژگی های این شیوه است. ایموجی ها، نمادهای گرافیکی ساده بروشورهای راهنما و طراحی لوگوها نمونه ای از مینیمال کاربردی است. یکی از جملات و شعارهای مهم در این زمینه مربوط به «رابرت براونینگ» است: «کمتر غنی تر است؛ less is more»
مینیمال در ادبیات جهان هم جذاب است و با این عنوان شناخته می شود؛ «داستان کوتاهِ کوتاهِ کوتاه. » البته این شیوه منتقدانی دارد که نویسندگان مینیمال را باغبانی فرض می کنند که قیچی تیزِ هرس به دست گرفته و تمام شاخه ها را می زند. درحالی که توصیف و خیال لازمه داستان نویسی است. حتی عناوینی تندوتیز برای داستان مینیمال انتخاب کرده اند مانند، «واقع گرایی سوپرمارکتی»، «آدامس بادکنکی شیک» و «ساده گرایی پپسی کولایی». موافقان مینیمال اما معتقدند اگر مینیمال، مأموریتش را درست اجرا کند، شاهکار ماندگار می شود. برای مثال این نمونه وطنی، یکی از ماندگارترین مینیمال های جنگ است؛ گفتم: «از دوران اسارت خاطره ای بگو!» گفت: «آتش وینستون از بقیه داغ تر بود. »
بهایش را دادند، نه تاوان!
در سبک زندگی ساده زیستانه و قناعت پیشگی بومی و مذهبی ما زوج جوان یک زندگی مشترک را با کمترین ها و باهم شروع می کردند و می ساختند. خبری از مهریه سنگین، جهیزیه سنگین یا شرط های عجیب وغریب اقتصادی برای موافقت با ازدواج دو جوان نبود. ملاک، سرمایه های معنوی، اخلاقی و مهارت طرفین بود. زندگی ای که به این شیوه تشکیل می شد و دو طرف برای آن زحمت کشیده بودند به این راحتی گسسته نمی شد. فرزندان چنین خانواده ای طبیعتاً پا جای پای پدر و مادر خود می گذاشتند. در این شیوه زندگی، به دست آوردن بها داشت نه تاوان! واقعیت این است که این روزها میل مصرف گرایی و شوق بیشتر داشتن، بسیاری اوقات سبب می شود برای افزودن کالایی به فهرست داشته هایمان تا مدت ها سختی و فشار قسط و یا بدتر؛ شرمندگیِ مقروض بودن را تجربه کنیم. آمار زندانیان مهریه یا پرونده مجرمان کانون های اصلاح و تربیت کم از این نمونه تاوان ها ندارد. اخباری شوکه کننده که می گوید یک نوجوان برای داشتن فلان برند تلفن همراه، ضرب وجرح خانگی راه انداخته و پایش به سرقت خیابانی بازشده است. بدهی یا وام برای خرید اتومبیل یا خانه منطقی است اما برای تشکیل پرونده علیه بانویی که به شوق داشتن سرویس طلا و جواهر، سفته دست دیگران دارد، دردناک و عجیب است.
بزه برای داشتنِ تلفن همراه
متأسفانه ما گاه واقع گرا نیستیم؛ طوری خرید می کنیم که بیش از آنکه با درآمد و معاش ما همخوانی داشته باشد، منطبق با رقابت طبقه های اجتماعی است. یک جامعه شناس در نقدی اجتماعی می گوید: «تلفن همراه برندی معروف و گران قیمت را در دست می گیریم درحالی که دندان خرابی در دهان داریم یا هنوز مستأجریم. طلایی در دست یا گردن داریم درحالی که چند هفته برای انجام یک چکاپ پزشکی دست، دست می کنیم. پول برای خرید حتی اجارهٔ لباس لوکس! یا برگزاری مهمانی به سبک آن طرف آب داریم که حتی از عهده تلفظ درست نامش برنمی آییم اما تعداد مهارت های فردی مان به انگشتان یکدست هم نمی رسد. این فقر فرهنگی بدتر از فقر معاش است. نشان دهنده اینکه اولویت ها در زندگی ما جابه جاشده. » شوربختی در این ماجرا درست جایی است که تربیت اجتماعی و خانوادگی، آموزش صبوری و قناعت را از ما دریغ کرده.
ما هم مقصریم!
«گلین قره گوزلو» بانویی میان سال است که می گوید: «زندگی را با دوتخته پشتی، یک قالی، کمی ظرف، یک یخچال و گاز شروع کردیم. در خانه خیاطی می کردم و کمک خرج خانه بودم. به مرور لوازم ما اضافه شد. مهریه ام 5 سکه بهار آزادی بود و یک سفر مشهد. دو دخترم مثل من زندگی مشترکشان را شروع کردند اما حالا نوه ام می خواهد اول زندگی، خانه و ماشین داشته باشد و مهریه اش کمتر از 300 سکه بهار آزادی و یک سفر اروپا نباشد. » صحبت هایش، نمایش سیرِ تغییر تفکر دو نسل است. مادربزرگی که زندگی خودش را ساخته و حالا نوه ای که می خواهد یک زندگی آماده داشته باشد. مادربزرگ می گوید: «ما بلد بودیم لباس بزرگ را اندازه بچه کوچک کنیم. خودمان لباس بدوزیم، رب، مربا و ترشی تهیه کنیم حالا اما نسل جدید زیر بار این کارها نمی رود. تقصیری ندارد. ما مقصریم که فکر کردیم هرچه خودمان در اوایل انقلاب و جنگ، سختی کشیدیم را رفاه می کنیم و به پایشان می ریزیم. »
وقتی آوار می خریم!
زندگی جذاب، زندگی آرامش بخش و آرامش در گروی سادگی است. اینکه حس کمبود و نداشتن شمارا آزار ندهد. نیاز به خانه های بزرگ نیست. یکی از معروف ترین برندهای معماری و طراحی داخلی جهان، شعار عمیقی دارد: «در خانه کوچک، بزرگ زندگی کنید. » این یعنی لزوماً حس خوشبختی به داشتن بیشترین ها و بزرگ ترین ها ربط ندارد و محور، انسان است. بسیاری از ما کوچک بودن خانه هایمان گله داریم. چه لزومی دارد برای یک خانه 40 متری آل. سی. دی 50 اینچ بخریم یا بکرترین و زیباترین دیوار خانه را با یک بوفه بزرگ محصور کنیم؟ این روزها شیوه ای از معماری رایج شده که به آن «نورو معماری» می گویند. یعنی معماری که با علم عصب شناسی همخوانی داشته باشد. در این شیوه خانه باید پناهگاهی باشد برای آرامش تا دغدغه های یک روز را پشت در آن گذاشت و وارد خانه شد. در باور ما، هویت هر خانه را افرادی که در آن زندگی می کنند، تشکیل می دهند نه لوازم، معماری و مصالح آن. تحقیق تفکر برانگیزی خواهد شد اگر بررسی کنیم که هنگام سیل، زلزله و بلایای طبیعی چند درصد افراد زیر بارِ آوار لوازم زندگی خودشان، جان شیرین یا سلامتی شان را ازدست داده اند؟
نگه ندار؛ ببخش!
یکی از شیوه هایی که می تواند به ساده گرایی ما کمک کند، این است که لوازم اضافه را ببخشیم. به این شیوه از شر تکراری ها خلاص شده ایم و دیگری، دقیقاً به آنچه نیاز دارد، می رسد. با این کار علاوه بر بارِ مثبت روانی و کمک به همنوع خواهیم دید که چقدر خانه دل باز می شود. در نگاه مینیمال افراطی برخی افراد حتی کتاب ها را از خانه خارج می کنند و تنها چند جلد معدود نگه می دارند. معتقدند فقط باید کتابِ الکترونیک خواند. این ایده برای تبدیل سی دی و دی وی دی به فایل و نگه داری آن در بانک الکترونیک، ایده بهتری است. دکور، بوفه و قفسه ها به ویژه آن دسته که داخل دیوار تعبیه شده و فضای از محوطه داخل خانه را اشغال نمی کند، گزینه خوبی است. چون ظرفیتی برای نمایش وجود ندارد. وقت هم کمتر صرف نظافت می شود.
همسایه سهم داشت
این روزها صفحه های اینستاگرامی در حال ترویج سبک زندگی مینیمالند که کاش تکیه شان به ساده زیستی بود تا سهل انگاری. برای مثال تأکید می شود برای یک هفته فقط سه تا پنج نوع غذا در نظر بگیرید و فقط آن را تهیه کنید. اینکه زمان عزیزتر از این است که حیفِ طبخ غذا شود. بعضی حتی فقط غذاهای کنسروی و فریز شده تجویز می کنند. مینیمال به سبک فرهنگ ایرانی یعنی خوردن غذاهای ساده ای که هضمش راحت تر است و برای بدن مفید. آشپزی ساده اما با جان و دل برای عزیزان. طب سنتی می گوید: غذاهایی که مواد اولیه کمتری دارند، سلامت بدن را بهتر حفظ می کنند. ما عادت داشتیم یک کاسه بزرگ کاهو و سکنجبین مهیا کنیم و عصر یک روز گرم تابستانی توی حیاط آب پاشی شده، کنار حوض و نزدیک حصیر بلند نم خورده کیفمان را با صدای خنده همسایه ها در دورهمی صمیمی مان کوک. ما عادت نداشتیم از غذایمان عکس بگیریم. هم غذا از خودِ غذا مهم تر بود. همسایه از غذای معطر خانه همسایه سهم داشت. چیزی که نصیب فالوئرها نمی شود.
این حساب را جدا کن
مینیمال شیوه ای برای ساده تر زندگی کردن و بیشتر پس انداز کردن است. شیوه ای که اندوه خرید ناکارآمد و اضافه را با شادمانیِ پس انداز پر می کند. برای برخی افراد که به فوت های کوزه گری آن آشنا نباشند، البته می تواند آسیب باشد. جایگزینی پس انداز به جای درآمد، فاکتوری مثبت، به شمار می رود. درحالی که ساده زیستی و قناعت حتی برای پس انداز ما برنامه ریزی دارد ما را به وقف، کار خیر و خدمت به خانواده تشویق می کند تا فقر اجتماعی کمرنگ شود. معمولاً پیشنهاد می شود، پولِ حاصل از این نوع پس انداز را در حسابی دیگر بریزیم که کارت اعتباری اش همراه ما نیست و خرج نخواهد شد. البته نمونه مشابه این پس اندازها را در فرهنگ خودمان سراغ داریم. پس اندازهای مادر خانواده های ایرانی که سرِ بزنگاه، گره ای باز و آبرویی را حفظ می کرد.
کارنامه اموال شما!
برای شروع زندگی ساده زیستانه فکر اینکه قرار است، ریاضت بکشید و مرتاض زندگی کنید را از ذهنتان دور بریزید. قدم اول این است؛ فهرستی از سرمایه و پس اندازتان تهیه کنید. گام بعدی؛ فکر کنید قرار است برای زندگی به گوشه ای دیگر از جهان مهاجرت کنید چه اقلامی را می توانید داخل یک چمدان ببرید. برای یک شروع دوباره داشتن کدام کالا برایتان ضروری تر است؟ اقلامی که دو یا چند نمونه مشابه بیشتر دارد را هم در یک کاغذ بنویسید. ببینید کدام یک از این داشته هایتان قابلیت فروش و تبدیل به سرمایه و پس انداز دارد؟ درواقع کدام کالای اضافه را می توان به چرخه مالی برگرداند، کدام را می توان به دست دیگران رساند یا برای کدامشان چاره ای ندارید، جز اینکه خودتان استفاده کنید؟ حالا تکلیف شما روشن است؛ ضروری ها از غیر ضروری ها تفکیک شدند.
آرزوها، انبار می شوند
نکته بسیار مهمی که اینجا پیش بینی می شود، حس سرخوردگی و افسوس برای از دست دادن سرمایه ای است که با خرید لوازم های غیرضروری ایجاد کرده ایم. خود را سرزنش می کنیم که پولمان را برای خرید کالاهایی ازدست داده ایم که سالی یک بار هم از آن ها استفاده نکرده ایم. دردناک تر زمانی است که کار به محاسبه گری برسد. هزینه آن اقلام را با درآمد ساعات کاری مقایسه کنیم یا اینکه همه این ریز خرج ها را جمع بزنیم و ناباورانه به عددی درشت برسیم که کاملاً به اندازه ای بوده که بتواند آرزویی که مدت هاست، حسرتش را داشتیم، برآورده کند. «هادی صادقی» دانشجوست و دریکی از کتاب فروشی های خیابان انقلاب کار می کند. تجربه جالبی در این زمینه دارد: «مدت ها دوست داشتم ایران گردی بروم. فکر می کردم این آرزوبه دلم خواهد ماند چون هزینه های این سفر بالابود. مدتی قبل شرایطی برایم پیش آمد که به مبلغی پول نیاز داشتم. اهل قرض گرفتن نیستم. کالاهای اضافه ای که داشتم در یک کانال برای فروش گذاشتم. یک مجموعه کوچک پیپ، 2 مجموعه فیلم و موسیقی، کیف و کفش صنایع دستی و مجموعه آلات موسیقی که خریده بودم. کمی لباس در حد نو اضافه، یک قالیچه کوچک و چند خرده ریز دیگر. فکر می کنید چه مبلغی شد؟ حدود 10 میلیون. درست همان مبلغی که می توانست هزینه ایران گردی جمع وجورم را تأمین کند. »
به به، پولم را دور می ریزم!
اگر خانه را پر از اضافه ها دیدید، حرص نخورید و دلسرد نشوید. به عقب برنگردید و چرتکه دست نگیرید. این فهرست فقط پیشِ رویتان باشد تا خطاها را در آینده تکرار نکنید. به این نکته دقت کنید، آنچه ترکش ساده نیست؛ عادت است. فقط صبر کافی نیست، خلاقیت و هوشمندی هم باید داشت. ناخودآگاهِ ما زودتر از ما از خواب بلند می شود. ذهن انسان ناخواسته منفی باف است. قبل از اینکه عادت های قدیمی مثل نقشه کشیدن برای رفتن به فلان مرکز خرید سراغتان بیاید، شما باشید که ضربه نهایی را می زنید. از خواب بلند شوید و بگویید به به! چه روز خوبی. من امروز می روم فلان مرکز خرید تا با درآمد 5 ساعت کارم، لباس های ارزان بخرم که حتی طاقت دو بار شستشو ندارد. نتیجه روشن است؛ این شیوه را امتحان کنید. گاه شیرینی زندگی ما به خریدهایی گره می خورد که از آن ها صرف نظر می کنیم؛ به همین راحتی! خواه ناخواه شرایط بازار طوری است که اقلام فریبنده و تبلیغات، کلاه سرمان می گذارد. پولمان صرف چیزی می شود که در رتبه سوم و چهارم احتیاج روزانه قرار دارد. یکی از ترفندهایی که این روزها جیب ما را خالی می کند، فروش کالاها به ویژه لباس هایی است که باکیفیت کم، تخفیف و حراج، وسوسه بیشتر داشتن و تنوع طلبی را در ما زنده می کند. اقلامی که پس از یک یا چند بار استفاده احتمال خراب شدن و دورریزشان وجود دارد. درواقع آنچه دور انداخته می شود و حتی ارزش تعمیر ندارد، آن کالا نیست؛ پول ماست که به بهای ساعت ها کار به دست آوردیم.
ساده تر؛ سازگارتر
وابسته نبودن به مادیات یکی از فایده های قانع زندگی کردن است. در شیوه مینیمال هم اگر وارد افراط های این سبک نشویم، آرامش بیشتری داریم چون طمعِ بیشتر داشتن خواب و خوراکمان را نمی گیرد. در سبک ساده زیستی خودمان یا مینیمال غربی ها، هر دارایی جدید یک مسئولیت بیشتر به حساب می آید و ترس های خاص خود را دارد. مثل اینکه اگر در خانه نباشید و دزد بیاید، اموال بیشتری از دست می دهید. به خصوص حالا که تورم جنبه سرمایه به هر چیز داده و در صورت آسیب دیدن احساس خواهید کرد، بخشی از سرمایه تان نیست شده. اگر اما خانهٔ ساده ای داشته باشید، می توانید با خیال آسوده تر سفر بروید. این موضوع حتی روی حس رضایت شما از زندگی تأثیر دارد. اگر به ساده زیستی خوکرده باشید، شانس اینکه از تغییرها استقبال کنید، از سفرها و تجربه های جدید لذت ببرید، بیشتر است. ساده زیست ها، سازگارترند از اقامتگاهی که در مسافرت دارند، لذت می برند به آن دل نمی بندند و بهانه جویی نمی کنند. همین که استاندارد نظافت و لوازم ضروری را داشته باشد، کافی است. افرادی که این طور نیستند اول ایرادها و کاستی ها را می بینند و کامشان تلخ می شود. درصورتی که اگر این طور نبودند، فردی آرام و شادبودند. از شکست نمی ترسیدند و اعتمادبه نفس بالاتری داشتند.
چراغ خاموش جلو می آیند
متأسفانه مصرف گرایی همچنان زنده است. سرمایه داران و سرمایه دوستان حتی از شیوه هایی مانند مینیمال گرایی که رضایت به کمترین ها و مقابله با مصرف گرایی است هم درآمد کسب می کنند. این شیوه را به شیوه افراطی، تبلیغ و ترویج می کنند. اینجاست که خلأ و نقصان سبک های این چنین در مقایسه بافرهنگ ساده زیستی و قناعت مشخص می شود. در مینیمال واقعی شما باید به کمترین ها رضایت دهید این نقطه شکست اربابان سرمایه و مصرف گرایی است. آن ها برنامه ریزی دقیقی برای کسب سود از پیروان سبک هایی مانند مینیمال انجام داده اند و اصطلاحاً «چراغ خاموش» جلو می روند.
نقشه کشیدن به سادگی برای سادگی
اتفاقاً این سبک بیش از آنکه توسط پیروان آن تبلیغ شود، توسط سرمایه داران بازار مصرف گرایی تبلیغ و مطابق این تبلیغات کالای مصرفی تولید و روانه بازار می شود. مینیمالیست ها معتقدند باید به تعداد کم لباس و لوازم داشت در طیف های رنگی محدود اما ترجیحاً باکیفیت تا سال ها بتوان استفاده کرد. صفحات مختلفی در فضای مجازی با عکس های جذاب از چیدمان های سادهٔ وسوسه انگیز در صفحات اینستاگرام به نمایش درآمده است. این صفحات غالباً خانواده هایی را به نمایش می گذارد که در چیدمان کم و شیک خانه شان، خوشحال و راضی به نظر می رسند. فیلم، متن و تبلیغات هم جای خود دارد و تأثیر خود. اصول مینیمال از خانه تکانی اساسی می گوید. مخاطب این کار را انجام می دهد تا از شر اضافه ها رها شود. در مرحله بعدی باهمان اقلام کم باقیمانده سعی می کند، مینیمالیست شدن خود را آغاز کند. به احتمال بسیار زیاد، عکس هایی هم از خود منتشر می کند. ناخودآگاه طیف شلوغ پالت رنگی چیدمان خانه خود را با عکس ها، فیلم و تبلیغاتی که دیده مقایسه می کند. او مثل آن خانواده ها شاد به نظر نمی رسد. به مرور برای رفع این تفاوت اقدام می کند. با خود می گوید که شادی و آرامش، ارزشش را دارد که برایش هزینه کرد. ازآنجاکه تعداد اقلام موردنیاز به نظرش کم می رسد، شروع به جایگزینی اقلام مطابق با عکس هایی که دیده با لوازم قدیمی خانه خود می کند.
از چاله به چاه افتادن
ازآنجاکه مینیمالیست ها به شدت کیفیت گرایند، اقلام موردنیازش قیمت بالا دارند. برای اینکه در این مرحله منصرف نشود، ترفندهایی مانند ضمانت نامه خرید، اختصاصی یا یونیک بودن محصولی که می خرند و البته باکلاس و سخت پسندنمایی چنین مشتریانی به کار گرفته می شود. از سویی این مشتری خود را در قید و بند رعایت هماهنگی مدل و رنگ لباس و لوازم یا همان واژه آشنای ست کردن می بیند که تحمیلی پنهان است. بعد از مدتی این سادگی برنامه ریزی شده دل مخاطب را می زند. به خود می آید و می بیند خبری از پس انداز نبوده و احتمال برگشتش به چرخه مصرف گرایی یا تغییر چیدمان به سبکی دیگر از مینیمال وجود دارد. این همان از چاله درآمدن و به چاه افتادن است. همان دامی که زیرکانه و خاموش، پهن شده. واقعیت این است که هیچ کس به اندازه ابر سرمایه داران، ارزش سرمایه های کوچک را نمی داند؛ بهمنِ سرمایه آن ها از همین دانه های کوچک برفِ خرده سرمایه ها به دست می آید. آن ها با تکیه بر تنوع طلبی انسان، سبک، ذائقه و شیوه طراحی می کنند یا از سبک هایی که دخالتی در ایجاد آن نداشته اند و ممکن است در اعتراض به سرمایه داری هم باشد، سود خود را به جیب می زنند. به عبارتی از آب گل آلود هم ماهی می گیرند.
نقشه بر آب کن
قناعت، شیوه ظریف اسلام است که فکر نقشه کش سرمایه دار را فلج و دستش را از سرمایهٔ مسلمانان کوتاه می کند. قناعت یعنی از کمترین هایی که برای آن زحمت کشیده ایم، بیشترین لذت را ببریم نه از کمترین هایی که به ما القا می شود. در جهانی که به آشفتگی مالی شدید دچار شده است، جنگ و درگیری ها غالباً لباس اقتصاد پوشیده اند. میانگین درآمد خانواده ها کاهش یافته، خط فقر جابه جاشده و پایین تر آمده است. بنابراین خانواده ها ترجیح می دهند، خریدهایشان را بازبینی کنند. این همان فرصتی است که می توان آن را از میانه و میدان بلای تهدیدها بیرون کشید و روی آن برنامه ریزی کرد. پیش از آنکه ناخودآگاه، سبک های لقمه گرفته شده توسط سرمایه داران را برای ساده تر زندگی انتخاب کرد. «مهدی عاملی» کاسب است و می گوید: «هر وقت به پسرم می گویم قناعت کن، عصبانی می شود و می گوید: یک دفعه بگو از گرسنگی بمیرم، دیگه!» درصورتی که منظور من این نیست که خرید نکن. به نظر شما لازم است از یک کاپشن 3 تا داشته باشد؟» فهوای حرف عاملی یعنی برخی کلمات ارزشمند در جامعه ما چنان استفاده دم دستی و اشتباه شده که مخاطب با دعوت شدن به این واژه ها گارد می گیرد و پرخاش می کند.
در این زمینه نیازمندیم
ما به خلاقیت طراحان سبک زندگی مذهبی نیاز داریم. افرادی که بتوانند احادیث و سفارش معصومان(ع) را درباره اقتصاد اسلامی، قناعت، ساده زیستی، دوری از اسراف، افراط وتفریط در مخارج خانواده به شیوه روز و جذاب بیان کنند. فرهنگ سازان سبک زندگی اسلامی اگر به جوانان مشتاق به حفظ محیط زیست بگویند، صنعت فشن و پوشاک بعد از نفت در دنیا بزرگ ترین آلاینده محیط زیست است. به طور متوسط هر خانواده دست کم 40 درصد لوازم غیرضروری دارد و بسیاری افراد فقط 20 درصد از لباس هایی که در کمد دارند می پوشند، کمکی عالی کرده است. بد است اگر جوانان ما بدانند کشورهای پیشتاز مد، اقتصادشان را به هر چیز دیگری مقدم می دانند؛ حتی مد و فشنی که مروج آن هستند؟ برای مثال فرانسه در جنگ جهانی دوم نیاز زیادی به پارچه داشت، استفاده از لباس هایی که برای تولیدشان پارچهٔ زیاد بکار می رفت، ممنوع شد. حالا برندهای همین کشور روسری، شال، چادر، روبند، ساق دست با چاپ نشان وارۀخود برای کشورهای اسلامی تولید می کنند. درواقع سود لباس های اسلامی هم به جیب تولیدکنندگان خارجی و غیرمسلمان می رود. همان کشوری که ماجرای منع استفاده از حجاب در مدارسش مدتی به شدت خبرساز بود. این مثال ها قوه درک مخاطب را به خوبی قانع و او را همراه می کنند.
مشکل حل نشد؛ جابه جا شد!
این روزها بسیاری از کشورهای جهان سوم مانند بنگلادش سفارش های کشورهای داعیه دار برند و مد را در ناایمن ترین ساختمان ها با نیروی کار ارزان و شبکه زیست محیطی روبه تخریب انجام می دهند. کشورهای سفارش دهنده ای که این صنعت آلاینده را خارج از مرزهای خود جابه جا می کنند تا کشورشان جزو کشورهای سبز و مطلوب ازنظر زیست محیطی باقی بماند. چه ایرادی دارد، آماری از آوار، سقوط و آتش سوزی کارخانه های پوشاک بنگلادش بدانیم که درآمد کارگران از این چرخه در برابر سود کلان کشورهای سفارش دهنده چنان کم است که بناها فرصت و امکان ایمن سازی ندارند و چوبِ تولیدِ هرچه بیشتر، بالای سر نیروی کار است. 60 درصد لباس های دنیا در کشورهای درحال توسعه تولید می شود و محیط زیست این کشورها و کشورهای همسایه شان را به چالش می کشد.
این گنج مالِ ماست!
نفس انسان، زیاده خواه است. مهار آن رضایت به کم، حسن تدبیر در معاش و حس خشنودی از کمترین هاست؛ این جان مایه و معنی کلمه قناعت است. در فرهنگ لغت «ویکی شیعه» هم قناعت را به راضی بودن به آنچه قسمت و روزی است، معنا کرده. اما کلام معصومان(ع) دراین باره چیست؟ امام علی(ع) درباره قناعت، فرمایش های متعدد دارند: عزت و سربلندی نتیجه قناعت است یا قناعت رأس بی نیازی و ثروت است. حتی این جمله که: هیچ گنجی غنی تر از قناعت نیست یا این کلام که: زیبایی زندگی قناعت است. رسول خدا(ص) هم می فرمایند: خداوند متعال می فرمایند: من بی نیازی را در قناعت قرار داده ام ولی مردم آن را در زیادی مال و ثروت جستجو می کنند و آن را نمی بینند. امام صادق (ع) هم به اجر اخروی قناعت اشاره می کنند: هرکس به معاش اندک از خدا راضی شود، خدا هم به عمل اندک او راضی می شود. تعریف موفقیت، کاملاً نسبی است اما آرامش، کیمیای این زمانه است و موفقیتی اصیل. اگر تشویش، دلهره و اضطراب را تجربه کرده باشیم، می دانیم که آرامش چه گنجی است. این کلام معصوم که می فرماید قناعت گنج است، حجت کاملی بر این گفته است. فرد مشوش خوب می داند، موفقیت، رهاورد دارایی ها و صفرهای حساب بانکی نیست. قلب، ذهن و چشم سیری ناپذیر، پیوسته ناآرام است.
هیچ کس بی جان نشد
واژه اقتصاد هم معنای جالبی دارد. از ریشه قصد گرفته شده که یکی از معانی آن به اعتدال خرج کردن است. پیامبر(ص) می فرمایند: هرکه میانه روی کند، محتاج نشود. حالا اگر اقتصادی منطبق بر قناعت باشد که قابل تأمل است. کلام غنی و عزیز پیامبر درون مایهٔ این شعر سعدی علیه الرحمة است.
قناعت توانگر کند مرد را/ خبر کن حریص جهانگرد را
چو سیراب خواهی شد از آب جوی/ چرا ریزی ازبهر برف آبروی
قناعت کن ای نفس بر اندکی/ که سلطان و درویش بینی یکی
این شعر مولانا هم پاسخ شیرین و ادیبانه ای است به تفکری که سعی می کند، قناعت را به اشتباه گرسنگی و ریاضت ترجمه کند. راستی چرا ما آن قدر سرمان شلوغ بوده که یادمان رفته قناعت را مثل کلام امیر(ع)، زیبایی، عزت و بی نیازی معنا کنیم؟!
از قناعت هیچ کس بی جان نشد/ از حریصی هیچ کس سلطان نشد